Διάβασα πρόσφατα οτι ένα νέο ιστολόγιο (;) (δεν γράφω το όνομά του, σιγά μην του κάνω και διαφήμιση), αγνώστων λοιπών στοιχείων, αποφάσισε να θεσπίσει όσκαρ(!) για τα Ελληνικά blogs. Η δημιουργία της ιστοσελίδας εξυπηρετεί μόνο αυτό το σκοπό. Μάλιστα για να γίνει πιο αντιπροσωπευτικός ο διαγωνισμός, ο εμπνευστής του αποφάσισε να δημιουργήσει δώδεκα κατηγορίες για περισσότερους νικητές (και περισσότερη αναγνωσιμότητα): καλύτερου ιστολογίου, εμπορικότερου, αθυρόστομου (!), αποκαλυπτικού, ξενιτεμένου (!), design, δημοσιογραφικού, Θεσσαλονικιώτικου (!), κωμωδίας, αριστερής ιδεολογίας (!), συγκεκριμένης θεματολογίας και λογοπλάστη (!). O άγνωστος δημιουργός του blog, μας ενημερώνει: "Τα ... είναι γεγονός! 12 διαφορετικές κατηγορίες βραβείων...Θα απονεμηθούν στους νικητές την 28η Δεκεμβριου 2007 (στις 20:00 ακριβώς). ΕΣΕΙΣ διαμορφώνετε το αποτέλεσμα, ψηφίζοντας με ένα κλικ, στην ανάλογη κατηγορία. Τα ελληνικά ιστολόγια, έχουν πλέον τα δικά τους Όσκαρς"! Σημειώνει δε οτι πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία (ποιού;) με καλά κίνητρα (;) και θέλει να προσφέρει, "ως επιτροπή βραβείων, στην προσπάθεια που γίνεται γιά συνεχή βελτίωση της ελληνικής μπλογκόσφαιρας"! Ναι, αυτά τα βραβεία περίμενα και εγώ ως κίνητρο για μεγαλύτερη αυτοβελτίωση (κάτι σε ψυχολογικά σεμινάρια μου κάνει αυτό). Αφού λοιπόν έχουμε βραβεία για τα πάντα, μπορούσαν να λείπουν τα αντίστοιχα για τα ιστολόγια;
Ποιός όμως νομιμοποιείται να απονέμει βραβεία και με τι κριτήρια; Να φτιάξω και εγώ ένα δικό μου ιστολόγιο βραβείων και να βραβεύω τους δικούς μου (και τον μετριόφρονα εαυτό μου φυσικά); Μπορώ να παραστώ στην καταμέτρηση των ψήφων, ώστε να διαπιστώσω την εγκυρότητα της ψηφοφορίας, πόσα είναι τα άκυρα και πόσα τα λευκά; Αν με πιάσει μανία να βγώ πρώτος, μπορώ να με ψηφίζω συνέχεια από το πρωί ως το βράδυ; Δεν είναι άδικο να μην υπάρχει καλύτερο ιστολόγιο δεξιάς ιδεολογίας; Οι Πατρινοί σε πηγάδι κατούρησαν και δεν έχουν και αυτοί το καλύτερο δικό τους ιστολόγιο; Τι είδους βραβείο είναι αυτό για το πιο αθυρόστομο ιστολόγιο, όταν δεν υπάρχει ψηφοφορία αλλά απ'ευθείας απονομή (όπως λέμε απ'ευθείας ανάθεση), άσχετα αν η επιλογή είναι απολύτως επιτυχημένη (πρέζα tv); Να προτείνω και εγώ μερικές κατηγορίες, όπως το καλύτερο ιστολόγιο βηματισμού (θα κονταροχτυπηθούμε εγώ και ο Oύτε ένα βήμα πίσω);
Έχουν άραγε ερωτηθεί οι προτεινόμενοι ιστολόγοι αν επιθυμούν την εξευτελιστική (κατά την προσωπική μου εκτίμηση) καταχώρησή τους στο διαδικτυακό αυτό πανηγυράκι; Γιατί μόνο σαν πλάκα μπορώ να εκλάβω το ερασιτεχνικό αυτό εγχείρημα. Ήδη ένας δήλωσε αποχώρηση, ενώ μία άλλη επιθυμεί την διαγραφή της από την λιστα. Οι υπόλοιποι είτε δεν το πήραν είδηση, είτε το διασκεδάζουν, ενώ μερικοί το έχουν πάρει στα σοβαρά!
Η πρώτη σκέψη μου ήταν οτι από κάπου πρέπει να την έχει τσιμπήσει την ιδέα ο εγχώριος blogger. Άλλαξα λοιπόν λίγο τον τίτλο και βρέθηκα στο http://blogawards.blogspot.com/, ένα ιστολόγιο από το 2006 που ασχολείται μόνο με βραβεία για ιστολόγια. Το διαδίκτυο τελικά είναι γεμάτο με ιστοσελίδες βραβείων για blogs (μία αναζήτηση στο google μου έδωσε 1.660.000 αποτελέσματα!). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το blogger's choice awards με σπόνσορα εταιρεία μάρκετινγκ.
Μάλιστα εμφανίζεται επικαιροποιημένη και η σειρά των ιστολογίων με βάση τις ψήφους που έχουν πάρει (ότι κάνει με χοντροκομμένο τρόπο και ο εγχώριος blogger). Αν χάσεις στα ετήσια βραβεία, μην στεναχωριέσαι: υπάρχει αδερφό ιστολόγιο (διαφημίζονται μεταξύ τους τα παληκάρια) που δίνει ένα βραβείο κάθε μέρα (blog of the day awards)!
Για την ιστορία, o παλιότερος διαδικτυακός διαγωνισμός για το καλύτερο ιστολόγιο πραγματοποιήθηκε (πού αλλού;) στις ΗΠΑ το 2001 από το The Weblog Awards, όπου ψηφίζεις μέσω e-mail και οι βασικοί νικητές λαμβάνουν το αστρονομικό ποσό των 20 δολαρίων!
Δημιουργήθηκε από ένα 22χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν και σήμερα δίνει βραβεία για 36 διαφορετικές κατηγορίες blogs.
Τον ίδιο τίτλο έχει και άλλο site που δημιουργήθηκε 2 χρόνια αργότερα από έναν blogger, καλύπτοντας αυτήν τη φορά το συντηρητικό κοινό που είχε μείνει απ'έξω από τον πρώτο διαγωνισμό (και εκεί η πολιτική;).
Στην πραγματικότητα τα "καλύτερα" blogs στις διάφορες κατηγορίες αφορούν τα πιο δημοφιλή και όχι συνήθως τα ποιοτικότερα, ακόμα και όταν κρίνεται η ποιότητα. Το ίδιο ισχύει για όλους τους τύπους των βραβείων όπου ψηφίζει ο κόσμος και όχι οι εκάστοτε ειδικοί. Η αποθέωση της μαζικότητας και της μετριότητας.
Επειδή η βλακεία (ή η επιχειρηματικότητα) είναι μεταδοτική, έσπευσαν μιμητές από όλο τον κόσμο να δώσουν και εκείνοι τα βραβεία τους: Καναδάς, Ιρλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Φιλιππίνες, Ελβετία, Αυστραλία, μέχρι και η Κίνα και ο κατάλογος είναι μακρύς. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ερασιτεχνικές προσπάθειες απλών bloggers ή αγνώστων δημιουργών. Σε μερικές περιπτώσεις έχουν ρίξει την πετονιά τους για να ψαρέψουν κανένα χορηγό, μήπως βάλουν και κανένα φράγκο στην τσέπη τους. Οι εφημερίδες και τα κανάλια μυρίστηκαν αναγνωσιμότητα-θεαματικότητα-διαφήμιση και δεν λείπουν από το χορό, όπως το CNN που δίνει τα δικά του βραβεία για ειδησεογραφικά blogs, η εφημερίδα Guardian, η Deutsche Welle ή η New York Times.
Η θεματολογία φτάνει σε προχωρημένο επίπεδο, όπως το φαγητό (Well Fed Network), η ελευθερία της έκφρασης και περιλαμβάνει συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι μαθητές ή οι Καθολικοί Χριστιανοί!
Το συμπερασμα είναι το ίδιο με αυτό της blog action day (αλήθεια την θυμάται κανείς;). Φτιάξε και εσύ τα βραβεία σου. Ποιός ξέρει: Ίσως μετά από μερικά χρόνια να έχεις δημιουργήσει ένα "αξιοσέβαστο" και "αξιόπιστο" θεσμό, όπως τα βραβεία Αρίων ή τα καλλιστεία του Αντέννα και να έχεις γίνει φίρμα. (Ψώνιο!).
Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007
Όλα τα είχαμε, τα βραβεία μας έλειπαν
Το κείμενο έγραψε ο Παντελής Οικονόμου στις 2:15 μ.μ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου