Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

Μία νέα αρχή

Ένα καινούργιο ημερολογιακό έτος έχει ξεκινήσει. Συνδυάζεται με ένα συμβολικό εορτασμό που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ρώμη, όταν το 153 π.Χ. καθιερώθηκε η 1η μέρα του Ιανουαρίου ως η αρχή μιάς καινούργιας χρονιάς. Μέχρι τότε το έτος ξεκινούσε είτε με την έναρξη της άνοιξης (Βαβυλώνιοι), είτε με τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου, ημερομηνία που χαρακτηριζόταν από την μικρότερη διάρκεια της ημέρας και αποτελούσε την αρχή της πορείας προς την άνοιξη και το φώς (Αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι, Πέρσες, Φοίνικες). Το Ρωμαϊκό ημερολόγιο είχε καθορίσει αρχικώς την 1η Μαρτίου ως την απαρχή του νέου έτους, αλλά η ημερομηνία άλλαξε (1η Ιανουαρίου) το 153 π.Χ. με την ευκαιρία της εκλογής των υπάτων (αρχόντων), των οποίων η θητεία διαρκούσε ένα έτος. Η πρώτη Ιανουαρίου ως έναρξη του έτους καθιερώθηκε οριστικά στα χρόνια του Ιουλίου Καίσαρα (46 π.Χ.), με τον συγχρονισμό που επέφερε το Ιουλιανό ημερολόγιο. Όμως στη συνέχεια ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς την 1η Ιανουαρίου, δέχθηκε την σθεναρή αντίδραση της εκκλησίας που θεώρησε το έθιμο παγανιστικό, για να φτάσουμε το 1582 με την εφαρμογή του Γρηγοριανού ημερολογίου, στην επίσημη καθιέρωση της Πρωτοχρονιάς και την αποδοχή της από την Καθολική εκκλησία, ενώ οι Προτεστάντες ακολούθησαν αργότερα. Όσοι βέβαια ακολουθούν ακόμα το Ιουλιανό ημερολόγιο, γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά στις 14 Ιανουαρίου. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η Πρωτοχρονιά συνδυάζεται με τον εορτασμό του Αγίου Βασιλείου και την περιτομή του Χριστού (η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά πάντως εορτάζεται την πρώτη Σεπτεμβρίου, την αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή αρχή του νέου Εκκλησιαστικού έτους).
Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς σηματοδοτεί μία νέα αρχή. 'Ονειρα, προσδοκίες, σχέδια που δεν πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο χρόνο, περιμένουν την υλοποίησή τους φέτος. Δυσάρεστα και ευχάριστα γεγονότα που συνέβησαν το 2007, επηρέασαν λίγο-πολύ την ζωή μας και τις προτεραιότητές μας. Στην πραγματικότητα η αλλαγή του χρόνου είναι και αυτή ένα ακόμα φαινόμενο κυκλικότητας και επανάληψης, γέννησης, θανάτου και αναγέννησης. Όλη η ζωή μας κάνει κύκλους, επιστρέφοντας συχνά σε σημεία αφετηριών με κέρδος την πολύτιμη εμπειρία που προσφέρει ο χρόνος. Αρκεί να γυρίσουμε στην αντίστοιχη ημέρα της περυσινής χρονιάς και να θυμηθούμε με ποιές προσδοκίες ξεκινούσαμε το 2007 και τι καταφέραμε να πετύχουμε τελικά μέχρι να αυτό να ολοκληρωθεί. Αυτές οι ημέρες δίνουν την ευκαιρία και το χρόνο σε όλους μας να κάνουμε ένα ουσιαστικό προσωπικό απολογισμό. Να διαπιστώσουμε ποιά λάθη κάναμε, ώστε να μην τα επαναλάβουμε. Να βάλουμε νέους στόχους, πιο φιλόδοξους, πιο ουσιαστικούς αλλά και πιο ρεαλιστικούς, ώστε στο τέλος του 2008 να μπορούμε να δηλώσουμε οτι κάναμε "ένα βήμα μπροστά".
Καλή χρονιά σε όλους.

2 σχόλια:

iQfish είπε...

Epishs to 2008 rinai kai 2sekto ;)
"grousouziko" ....

Kai pali me thn eylogia ths "ekklhsias" apo ton mesaiwna to 2sekto etos dhmiourgh8hke wste na mhn ginonte gamoi anamesa se koinous "8nhtous" , h mallon gia na pantrevonte aytes tis "gkantemikes" xronies mono oi galazoaimatoi ...

kalh xonia filtate ...
ena vhma mprosta sou eyxomai kai gw apo thn pleyra mou

iQ

Παντελής Οικονόμου είπε...

Καλή χρονιά και σε σένα φίλε iQ.