Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Ένα σύντομο ιστορικό του αντι-ντόπινγκ

[από την ιστοσελίδα του WADA (1) (World Anti-Doping Agency) (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-ντόπινγκ, όπως αποδίδεται στην ιστοσελίδα στα ελληνικά)]
(μετάφραση από τα αγγλικά: Παντελής Οικονόμου)


Τα πρώτα χρόνια του ντόπινγκ

Η λέξη ντόπινγκ (doping) πιθανώς να παράγεται από την Ολλανδικη λέξη dop, το όνομα ενός αλκοολούχου ποτού φτιαγμένου από φλούδα σταφυλιού που χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές Ζουλού προκειμένου να ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη μάχη. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε ευρέως στις αρχές του 20ου αιωνα, αναφερόμενος για πρώτη φορά στη χρήση παράνομων φαρμάκων στις ιπποδρομίες. Η πρακτική της βελτίωσης της απόδοσης με τη βοήθεια ξένων ουσιών ή άλλων τεχνικών μέσων, είναι τόσο παλιά όσο ο ίδιος ο ανταγωνιστικός αθλητισμός.
Οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές είναι γνωστό οτι εφάρμοζαν ειδικές δίαιτες και χρησιμοποιούσαν διεγερτικές ουσίες για να τονωθούν. Στρυχνίνη, καφεϊνη, κοκαϊνη και αλκοόλ χρησιμοποιούνταν συχνά από ποδηλάτες και σε αθλήματα αντοχής κατά τον 19ο αιώνα (2). Ο Τόμας Χίκς (Thomas Hicks) κερδισε στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Σαιντ-Λιούις το 1904 με την βοήθεια ωμών αυγών, ενέσεων στρυχνίνης και δόσεων μπράντυ που του χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής! Γύρω στα 1920 είχε γίνει φανερό οτι ήταν απαραίτητοι οι περιορισμοί στη χρήση φαρμάκων στα σπόρ.

Πρώτες προσπάθειες

Το 1928 η Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού (IAAF) (3) έγινε η πρώτη διεθνής ομοσπονδία αθλητισμού που απαγόρευσε τη χρήση του ντόπινγκ (χρήση διεγερτικών ουσιών). Πολλές άλλες ομοσπονδίες ακολούθησαν, αλλά οι περιορισμοί παρέμειναν αναποτελεσματικοί, αφού δεν πραγματοποιούνταν έλεγχοι. Εν τω μεταξύ το πρόβλημα επιδεινώθηκε από τις συνθετικές ορμόνες, που ανακαλύφθηκαν στη δεκαετία του 1930 και από την αυξανόμενη χρήση του ντόπινγκ από τη δεκαετία του 1950. Ο θάνατος του Δανού ποδηλάτη Κνούντ Ενεμαρκ Γιένσεν (Knud Enemark Jensen) κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης το 1960 (η αυτοψία αποκάλυψε ίχνη αμφεταμινών) αύξησε την πίεση προς τις αθλητικές ηγεσίες για την έναρξη ελέγχων.
Το 1966 η UCI (ποδηλασία) και η FIFA (ποδόσφαιρο) ήταν από τις πρώτες αθλητικές ομοσπονδίες που εισήγαγαν τον έλεγχο ντόπινγκ στα παγκόσμια πρωταθλήματά τους. Τον επόμενο χρόνο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (International Olympic Committee - IOC) δημιούργησε την Ιατρική Επιτροπή (Medical Commission) και οργάνωσε την πρώτη λίστα απαγορευμένων ουσιών. Ο έλεγχος ντόπινγκ εισήχθη στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Γκρενόμπλ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968. Την προηγούμενη χρονιά, η αναγκαιότητα για την προσπάθεια του αντι-ντόπινγκ έφτασε στο αποκορύφωμά της από έναν ακόμα τραγικό θάνατο, του ποδηλάτη Τόμ Σίμπσον (Tom Simpson) στον Γύρο της Γαλλίας.

Οι έλεγχοι αρχίζουν να αποδίδουν

Οι περισσότερες ομοσπονδίες εισήγαγαν τον έλεγχο του ντόπινγκ στη δεκαετία του 1970. Η χρήση των αναβολικών στεροειδών άρχισε να διαδίδεται και να γενικεύεται, ιδιαίτερα στα αθλήματα που απαιτούσαν μυική δύναμη, καθώς δεν υπήρχαν μέχρι τότε τρόποι ανίχνευσής τους. Τελικά το 1974 παρουσιάστκε μία αξιόπιστη μέθοδος ανίχνευσης και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) το 1976 πρόσθεσε τα αναβολικά στεροειδή στη λιστα των απαγορευμένων ουσιών. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση στον αριθμό των αποκλεισμένων (λόγω φαρμάκων) αθλητών στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ιδιαίτερα στα αθλήματα δύναμης, όπως οι ρίψεις και η άρση βαρών.
Η προσπάθεια του αντι-ντόπινγκ περιπλέχθηκε το '70 και το '80 από υποψίες για πρακτικες ντόπινγκ υποστηριζόμενες από κράτη. Ως προς την πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία), οι αμφιβολίες επαληθεύτηκαν. Η πιό φημισμένη περίπτωση ντόπινγκ στη δεκαετία του 1980 αφορούσε τον Μπεν Τζόνσον (Ben Johnson), τον πρωταθλητή των 100 μέτρων που πιάστηκε θετικός για την στανοζόλη ή στανοζολόλη (αναβολικό στεροειδες) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988. Η περίπτωση του Τζόνσον εστίασε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα του ντόπινγκ σε ένα άνευ προηγουμένου βαθμό. Υπάρχει μια εμφανής σύνδεση μεταξύ της αυξημένης αποτελεσματικότητας των τεστ και της αξιοσημείωτης πτώσης του επιπέδου των υψηλών επιδόσεων σε μερικά αθλήματα στη δεκαετία του 1990.

Νέες προκλήσεις

Καθώς η μάχη εναντίον των διεγερτικών ουσιών και των στεροειδών απέφερε αποτελέσματα, το κύριο μέτωπο στον πόλεμο απέναντι στο ντοπάρισμα στρεφόταν ταχύτατα προς το ντόπινγκ αίματος (blood doping). Το "Blood boosting", η αφαίρεση και η επακόλουθη επανέγχυση του αίματος του αθλητή ώστε να αυξηθεί το επίπεδο της μεταφέρουσας οξυγόνο αιμοσφαιρίνης, εφαρμοζόταν από το '70. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απαγόρευσε το ντόπινγκ αίματος σαν μέθοδο το 1986.
Δοκιμάστηκαν πάντως και άλλοι τρόποι προκειμένου να αυξηθούν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης. Ένας από αυτούς ήταν η ερυθροποιητίνη (EPO). Η ερυθροποιητίνη συμπεριελήφθη στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών της ΔΟΕ το 1990, όμως η μάχη εναντίον της EPO εμποδίστηκε από την έλλειψη αξιόπιστης μεθόδου ανίχνευσης. Τελικά το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ, εφαρμόστηκε ένα τεστ ανίχνευσης που βασίστηκε σε συνδυασμό εξέτασης αίματος και ούρων.

Συντονισμένες προσπάθειες

Το 1998 ένας μεγάλος αριθμός απαγορευμένων ουσιών βρέθηκαν από την αστυνομία σε μία έφοδο κατά τη διάρκεια του (ποδηλατικού) Γύρου της Γαλλίας (4). Το σκάνδαλο οδήγησε στην επανεκτίμηση του ρόλου των δημόσιων αρχών στα ζητήματα αντι-ντόπινγκ. Από το 1963, η Γαλλία υπήρξε η πρώτη χώρα που νομοθέτησε σχετικά με το αντι-ντόπινγκ. Ακολούθησαν και άλλες χώρες, αλλά η διεθνής συνεργασία περιορίστηκε στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την δεκαετία του '80 υπήρξε μία σημαντική αύξηση της συνεργασίας μεταξύ διεθνών αθλητικών αρχών και διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών. Πριν το 1998, σκεπτικισμός επικρατούσε σε διάφορα fora (IOC, αθλητικες ομοσπονδίες, κυβερνήσεις), που οδηγούσε σε διαφορετικούς ορισμούς, πολιτικές και κυρώσεις. Ένα αποτέλεσμα αυτής της σύγχυσης ήταν να αμφισβητούνται συχνά οι σχετικές κυρώσεις και ορισμένες φορές να ανατρέπονται στα δικαστήρια.
Το σκάνδαλο του Γύρου της Γαλλίας κατέδειξε την ανάγκη για μία ανεξάρτητη διεθνή υπηρεσία, που θα έθετε ενιαίους κανόνες για το αντι-ντόπινγκ και θα συντόνιζε τις προσπάθειες των αθλητικών οργανισμών και των δημόσιων αρχών. Η ΔΟΕ πήρε την πρωτοβουλία και συγκάλεσε την Παγκόσμια Διάσκεψη εναντίον του ντόπινγκ στη Λωζάννη το Φεβρουάριο του 1999. Μετά από την πρόταση της Διάσκεψης, ιδρύθηκε ο WADA (World Anti-Doping Agency) στις 10 Νοεμβρίου του 1999.



(1)Ο WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-ντόπινγκ) έχει δημιουργηθεί στη βάση της ίσης αντιπροσώπευσης του Ολυμπιακού Κινήματος και των δημόσιων αρχών. Χρηματοδοτήθηκε τα πρώτα δύο χρόνια από το Ολυμπιακό Κίνημα με 18,3 εκατομμύρια δολλάρια. Από το 2002, συμμετέχουν κατά το ήμισυ και οι κυβερνήσεις του κόσμου στο βαθμό που αναλογεί στην καθεμία. Τα προγράμματα ελέγχου του WADA εστιάζονται στους τοπ αθλητές, ιδίως σε περιοχές του κόσμου χωρίς εκτεταμένα προγράμματα ελέγχου ντόπινγκ...

(2)Η παλιότερη αναφορά λήψης φαρμάκων σε σύγχρονους αγώνες έγινε στους κολυμβητικούς αγώνες του Άμστερνταμ το 1865.

(3)'Ηδη από το 1982, η IAAF εγκατέλειψε την παραδοσιακή ιδέα του ερασιτεχνισμού και το 1985 δημιούργησε διαχειριστικά ταμεία για αθλητές. Έτσι άνοιξε ο δρόμος των υψηλών επιδόσεων και σε ένα μεγάλο αριθμό εξαιρετικά ταλαντούχων αθλητών. Σταδιακά, υπήρξε μία αλλαγή από τους λεγόμενους ερασιτέχνες, στους αθλητές με οικονομικά κίνητρα και στα χρηματικά έπαθλα. Έτσι από το 2001 η Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού ονομάζεται πλέον Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (International Association of Athletics Federations).
Σε μία Έκθεση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1999) αναφέρονται σαν αιτίες για τη διάδοση του φαινομένου του ντόπινγκ:
(α) τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τον πρωταθλητισμό.
(β) η ανάμιξη της πολιτικής με τον αθλητισμό.
(γ) το ντόπινγκ λαμβάνει πλέον τη μορφή συστηματικής και οργανωμένης κατάχρησης αναβολικών από τις ομάδες και δεν αποτελεί μεμονωμένη πράξη.

(4)Ο ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας του 1998 ονομάστηκε "Γύρος της ντροπής" (Tour of Shame).

Υ.Γ.Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.) υπάρχει μία πολύ καλή μονογραφία με τίτλο "Ντόπινγκ: σύγχρονη θεώρηση του προβλήματος".

12 σχόλια:

vgf2s32d είπε...

Very good share ~ message support
...........................................................

Ανώνυμος είπε...

I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

Feel free to surf to my web page; buy a car with bad credit
Check out my website ; buying a car with bad credit,buy a car with bad credit,how to buy a car with bad credit,buying a car,buy a car,how to buy a car

Ανώνυμος είπε...

Hello I am so happy I found your blog page, I really found you by
mistake, while I was searching on Yahoo for something else, Nonetheless I
am here now and would just like to say thanks a lot for a fantastic
post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don't have time to go through it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the awesome work.

My weblog: how to buy a car
My web site buying a car with bad credit,buy a car with bad credit,how to buy a car with bad credit,buying a car,buy a car,how to buy a car

Ανώνυμος είπε...

Helpful info. Fortunate me I found your website accidentally, and I'm shocked why this twist of fate didn't took
place earlier! I bookmarked it.

my blog post: how to buy a car with bad credit

Ανώνυμος είπε...

I enjoy what you guys tend to be up too. This sort of clever
work and reporting! Keep up the fantastic works guys I've included you guys to blogroll.

Feel free to surf to my weblog buy a car with bad credit

Ανώνυμος είπε...

No matter which variеty of cosmеtic cоurse of аction уou nеed, acquіring a loan
has not been easier You can fіnԁ alteгnatiѵes to an inѕtаntаnеous payԁay loаn to finding уour fіnanсeѕ bасk to
noгmal that reсeived Think аbout yοung househοld and the pricе of employing someone, аlmοst fulltime, tο looκ afteг the family As yοu move the сity аre
not able to chаngе the reѵert work could lеad
to lost wagеs oг usе the losѕ
of jobs Τheгe's no doubt that non-public student loans together with bad credit can be very expensive, especially if four and up loans are usually concurrent A borrower none has to stand it long lists to upload the application neither of them wait for the bank loan officer so that you can sanction the loan learn more web, has reported that it is the newest victims being hacked Every applicant who qualifies brought up terms and conditions might get loan with the lenders with quick pay day loans Should you have cohsen an online money advance time can be wasted and minimal is Day These refinancing options are available in competitive premiums because of prosperity of creditors in testosterone They will likely no manage long term and non-homeowners pay back possibilities loss the provider is facing The real difference is that Perkins personal loans are for college kids with outstanding financial will need Greater credit cards an individual actively work with, the more charge will need to spend and the far more work for you to complete It is better to watch out for a scholarship grant rather than student loan because you will be forced to pay it rear with desire 2nd, find a few mortgage organizations and one mortgage broker to get prices from Obviously you must negotiate with all the prospective loan company for the best type of home loan, which in the long run benefits both the parties In order to obtain a loan one has to suitable problems and then along with for you to till your upcoming payslip occurs Call a short spouse and children meeting each week to review the cost and examine any alterations that need to be designed Again, it is an ideal case, which means widening repayment will undoubtedly result extra interest paid out and advancing your debt total ready to be able to conduct business together with you each with various rates and various options The web based lenders would transfer this funds less than this option when you'νе
got an іnternet connеctіon at yоur end

Have a lοоk аt mу homeрage .
.. bad credit loans

Ανώνυμος είπε...

It operates in conjunction with your i - Tunes account, or you can have
a number of other connections, based upon what you want to
view. However, we can't choose our favorite program and movie when we watch TV. The Apple TELLY is far from a mass-marketplace machine, but its sales numbers display that even in the reasonably small industry, Apple dominates the levels of competition.

Here is my web blog - apple tv review

Ανώνυμος είπε...

Actually, you shouldn't really get back together but is too shy to ask your ex get a girlfriend start to have second thoughts about getting back together with you. A larger more powerful manhood gives you supreme confidence and gets you better sex. So how do you know if they want to be is in a bad mood.

Ανώνυμος είπε...

Pull It OnThe closer the boot can work for formal occasions.
I noticed a big difference, so the sweat is absorbed and you
can only do so much. From then on UGG football boots sale were given to them.
For years the thigh high boot in style. These football boots sale look great with any outfit.
They are the five long bones which work together to support
your favourite team as well.

Here is my web blog ... total 90 laser iii

Ανώνυμος είπε...

So in lieu of strolling at a steady pace for say an hour, you'd transform issues up by alternating brief bursts of extreme walking for say a minute followed by a recovery time period with slower walking following every single intense period. Just maintain alternating for 20 minutes to begin and add time as you turn into more fit. You may use interval coaching with all phases of thegreen coffee bean extract to enhance your outcomes.

Also whenever you do any kind of exercise it is strongly recommended you drink plenty of water before in the course of and right after to maintain one's body correctly hydrated.

Ανώνυμος είπε...

Comparing with offers presented by many carriers might assist you to have a new policy begins, depending about the regulations in your state.

No doubt, there is still one option to take the time required to orchestrate
your insurance portfolio.

Also visit my web site ... car insurance

Ανώνυμος είπε...

The Black - Berry Tablets media player will not disappoint you as
this premier media player and video creation are supported by Codecs.
Here are just a few examples of the kinds of meditation we can experience:.
You can output the display to a bigger monitor with the
help of a mini- HDMI slot.

Also visit my homepage :: blackberry playbook review