Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου: ένα βήμα μπροστά

Παρ'ότι είμαστε έθνος ανάδελφον, βρέθηκαν τελικά κάποιες χώρες να υποστηρίξουν την Ελλάδα στην άρνησή της να δεχτεί να γίνει η FYROM μέλος του ΝΑΤΟ. Το βέτο που χρησιμοποίησε (σωστά) η Ελληνική κυβέρνηση, στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στο Βουκουρέστι, είχε την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των κομμάτων της Βουλής και του Ελληνικού λαού και αποτελούσε μονόδρομο για τα Ελληνικά συμφέροντα. Το πιο εντυπωσιακό γεγονός όμως προέκυψε από την συμπαράσταση που λάβαμε από τον "αδερφό" Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος παλαιότερα είχε δηλώσει δημόσια οτι έχει Ελληνικές ρίζες (Θεσσαλονίκη), τις οποίες και επικαλέστηκε στην συνοδο του ΝΑΤΟ. (1)
Κάποιες άλλες χώρες απλώς έδειξαν κατανόηση για τις θέσεις μας, ενώ υπήρξαν και οι αναμενόμενες (π.χ. Τουρκία) θετικές γνώμες για την είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα. Το αποτέλεσμα ήταν η συμμαχία να μην απευθύνει πρόσκληση ένταξης στην FYROM μέχρι να λυθεί η διαφωνία μεταξύ Ελλάδας-FYROM γύρω από το όνομα. Αντίθετα η Αλβανία και η Κροατία θα γίνουν το 27ο και το 28ο μέλος του ΝΑΤΟ.
Όσο και να κατηγορούμε το ΝΑΤΟ για τις παράνομες προς το διεθνές δίκαιο πολεμικές επιχειρήσεις του, οφείλουμε να ομολογήσουμε οτι στην συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόστηκε πλήρως το καταστατικό του που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης προς τα κράτη-μέλη και της ομοφωνίας και επιτρέπει σε αυτά το δικαίωμα της χρήσης της αρνησικυρίας (βέτο), όταν δεν συμφωνούν (φτάνει βέβαια να μην δούμε την καταστρατήγησή του, με την είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ από το παράθυρο). Η παντοδυναμία των ΗΠΑ δέχτηκε σε αυτή τη Σύνοδο καίρια πλήγματα σε αρκετά ζητήματα, και το γεγονός αυτό βοήθησε την Ελλάδα να αποφύγει μία υπερβολική πίεση, στην περίπτωση που θα ήταν το μόνο μαύρο πρόβατο της ιστορίας.


(φωτογραφία από τους New York Times)

Οι συγκυρίες λοιπόν υπήρξαν ευνοϊκές, αλλά οφείλουμε να δώσουμε και τα συγχαρητήριά μας στον πρωθυπουργό για την σθεναρή του στάση. Η FYROM στηριγμένη στις πλάτες των ΗΠΑ, διαπίστωσε οτι δεν αρκούν οι λεονταρισμοί της και οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ώστε να πετύχει τους σκοπούς της, αφού το τοπίο μέσα στο ΝΑΤΟ είναι περισσότερο εξισσοροπημένο από ποτέ, με δύο ισχυρούς Ευρωπαίους ηγέτες, τον Ν.Σαρκοζί της Γαλλίας και την Α.Μέρκελ της Γερμανίας να επιβάλλουν τις απόψεις τους και κάποιες από τις μικρότερες χώρες να ορθώνουν το ανάστημά τους.
Βέβαια αυτό που για εμάς αποτελεί το σημαντικότερο θέμα, για τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ υποβαθμίστηκε ως τρίτη είδηση και σημειώνεται στο τέλος των κειμένων των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Για τις υπόλοιπες χώρες, σημαντικότερη είναι η άρνηση της Γαλλίας και της Γερμανίας να δοθεί το πράσινο φώς στην Ουκρανία και την Γεωργία, ώστε οι τελευταίες να μπούν στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ (Membership Action Plan). Η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν οτι οι δύο χώρες δεν πληρούν τα κριτήρια της πολιτικής σταθερότητας και της λαϊκής υποστήριξης στο θεσμό του ΝΑΤΟ και οτι ένα τέτοιο βήμα θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στη Ρωσία και θα την προκαλέσει.
Ενδιαφέρον υπήρξε και για την απόφαση της Γαλλίας να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη διάθεσή της να επιστρέψει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ενώ από τον Ιούλιο αναλαμβάνει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για τα 2 νέα μέλη (Αλβανία και Κροατία), ενώ επιβεβαιώνεται η θετική προοπτική της FYROM, εφόσον βρεθεί μία αμοιβαία λύση στην υπόθεση του ονόματος, χωρίς να αναφέρεται πουθενά η χώρα μας. Αλγεινή εντύπωση κάνει το γεγονός οτι στην αναγραφή του ονόματος της FYROM, υπάρχει παραπομπή στο τέλος του κειμένου, όπου σημειώνεται: "η Τουρκία αναγνωρίζει την Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα"! Η ίδια φράση υπάρχει σε πολλά κείμενα και πάντα σε συνδυασμό με την αναγραφή του ονόματος της FYROM.

Η αναβολή της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουσιαστικότερες διαπραγματεύσεις μεταξύ αυτής και της Ελλάδας, αφού είναι προφανές οτι όσο θα συνεχίζεται η αδιαλλαξία της γειτονικής χώρας, τόσο η ίδια θα δυσκολεύει την προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Τον τελευταίο καιρό, στα πλαίσια της διεθνούς διπλωματίας, υπήρξε μία πιό συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς, η οποία χειρίστηκε με σωστό τρόπο τα επιχειρήματά της, εκμεταλλεύτηκε ορισμένες ακραίες εκδηλώσεις των γειτόνων μας (όπως η αφίσα με τη σβάστικα στη θέση του σταυρού της Ελληνικής σημαίας, το εξώφυλλο περιοδικού με τον Κ.Καραμανλή ως αξιωματικό των SS και η ενέργεια του πρωθυπουργού της FYROM να καταθέσει στεφάνι μπροστά σε μία σημαία της Μεγάλης Μακεδονίας, που περιλάμβανε την Βόρειο Ελλάδα) και πρόβαλλε το πρόβλημα του αλυτρωτισμού και του επεκτατισμού της γειτονικής χώρας, σχετίζοντάς το με το όνομα.
Σε αυτήν την επιθετική επικοινωνιακή πολιτική, χρησιμοποιήθηκαν συνεντεύξεις σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά των ΗΠΑ σε συνεργασία με την ομογενειακή οργάνωση Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια των Ελλήνων (National Coordinated Effort of Hellenes), ακόμα και πληρωμένες καταχωρήσεις στον ξένο τύπο, και το αποτέλεσμα φαίνεται ενθαρρυντικό, αν διαβάσει κανείς τις ισορροπημένες απόψεις συντακτών ξένων εφημερίδων και την κατανόηση που δείχνουν κάποιες από τις χώρες τους στις Ελληνικές θέσεις.


(Η εικόνα μπορεί να μεγεθυνθεί)

Είναι κοινή πεποίθηση οτι η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημά μας με τη FYROM, παραμένει μία δύσκολη υπόθεση και οτι απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί, ειδικά τώρα που υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στη γειτονική χώρα σε σχέση με την στάση της Ελλάδας. Όμως η (μη) απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ, δημιουργεί νέες συνθήκες στο διπλωματικό παιχνίδι, οι οποίες πλέον είναι ευνοϊκότερες για τη χώρα μας.

(1)Η μητέρα του Σαρκοζί προέρχεται από την εβραϊκή οικογένεια των Mallah, που εκδιώχθηκε από τους Ισπανούς την εποχή του βασιλιά Φερδινάνδου και βρήκε καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη. Ο προπάππος του Σαρκοζί, που πέθανε το 1913, ήταν κοσμηματοπώλης και η επιχείρησή του καταστράφηκε το 1917 όταν μία μεγάλη φωτιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης. Ο τάφος του υπάρχει στη Σταυρούπολη. Ο παππούς του Σαρκοζί, Ααρών (παιδί πολύτεκνης οικογένειας) έφυγε στη Γαλλία σε ηλικία 14 ετών ,παντρεύτηκε εκεί, έγινε καθολικός και πήρε το όνομα Μπένεντικτ. Σε επίσκεψη που έκανε τον Ιούλιο του 2006 στη χώρα μας ο Νικολά Σαρκοζί, τιμήθηκε από την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και δήλωσε οτι "οι ρίζες μου είναι εδώ".
Στις 29 Μαΐου 2007 στη Χάβρη στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά την εκλογή του στην προεδρία, είχε δηλώσει: «Είμαι ο γιος ενός Ούγγρου μετανάστη και ο εγγονός ενός Ελληνα της Θεσσαλονίκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: