Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Ο αξιότιμος κύριος Υπουργός Απασχόλησης

Πώς τα φέρνει η ζωή! Να έχεις επιφορτιστεί με την ευθύνη της λύσης του ασφαλιστικού προβλήματος στην Ελλάδα και να αποκαλύπτεται οτι χρησιμοποιείς ανασφάλιστους οικονομικούς μετανάστες στο κτήμα σου! Οποία ξεφτίλα! Δηλαδή να θέλεις να φορτώσεις το οικονομικό βάρος της λύσης στους ασφαλισμένους (και μάλιστα κυρίως σε αυτούς που πλήρωναν επί χρόνια για να είναι εύρωστο το ταμείο τους), γιατί το κράτος-εργοδότης δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να πληρώσει τις οφειλές του, αλλά από την άλλη ως ιδιώτης-εργοδότης να χρησιμοποιείς τους αλλοδαπούς για μαύρη εργασία, μη πληρώνοντάς τους τα ένσημα για τη δουλειά που κάνουν!
Πρόσωπο των ημερών (και λόγω ασφαλιστικού) ο Υπουργός Απασχόλησης κ.Βασίλης Μαγγίνας.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία "προκειμένου να δικαιολογηθεί για τους αλλοδαπούς εργάτες που ζουν (και εργάζονται με βάση το ρεπορτάζ) στο κτήμα του στο Κορωπί, ο υπουργός Απασχόλησης κατέφυγε στη συνήθη δικαιολογία ότι τους φιλοξενούσε και δεν έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας... Μια συνηθισμένη έκφραση που ακούν συχνά οι ελεγκτές του ΙΚΑ από τους αεριτζήδες επιχειρηματίες, από όσους εισφοροδιαφεύγουν, όταν τους εντοπίζουν να απασχολούν προσωπικό υπό καθεστώς ανασφάλιστης-«μαύρης» εργασίας". Το πόσο ψεύτης εμφανίζεται ο Υπουργός (οτι δηλαδή απλώς τους φιλοξενεί ως πράξη φιλανθρωπίας!), αποδεικνύεται από το οτι, όπως οι ίδιοι οι αλλοδαποί ομολογούν, καταβάλλει τα δεδουλευμένα τους «σε μετρητά». Οι παραβάσεις στις οποίες υποπίπτει ο υπουργός Απασχόλησης -σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα- έχουν να κάνουν με την παράνομη απασχόληση αλλοδαπού και την εισφοροδιαφυγή. Η πρώτη παράβαση επισύρει πρόστιμο 5.000 ευρώ και καταβολή όλων των ενσήμων προσαυξημένων κατά 110%, ενώ η δεύτερη παράβαση εμπίπτει στα ποινικά αδικήματα και επισύρει ποινή φυλάκισης από πέντε μέρες έως δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου (36/2007 που δημοσιεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου 2007) που αφορούσε εργαζόμενους αγρεργάτες περιβολιών, σε οικόπεδα κοντά με αυτό του κ.Υπουργού και την οποία αναφέρει ο Καθηγητής Νομικής και Εργατολόγος κ.Αλέξης Μητρόπουλος, "κανένας στην πατρίδα μας είτε Έλληνας είτε αλλοδαπός, είτε νόμιμος είτε παράνομος, δεν μπορεί να απασχολείται χωρίς να αμείβεται με το κατώτατο τουλάχιστον (ημερομίσθιο) της ΓΣΕΕ και χωρίς να έχει ασφάλιση σε οικείο ασφαλιστικό φορέα". Μάλιστα τονίζει πως "ότι δεν κάνει κάποιος για τον εαυτό του ή όπου δεν υπάρχει γραπτή συναίνεση ότι το κάνει για εκδούλευση φιλική...(πρόκειται για εργασία) που μισθοδοτείται και που ασφαλίζεται"!
Τί έλεγε όμως ο ίδιος ο Υπουργός κατά το παρελθόν σε ανύποπτη στιγμή για την ανασφαλιστη εργασία;
Στις 2/12/2007 λίγες μέρες πρίν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τους ανασφάλιστους εργάτες στο κτήμα του κ. Μαγγίνα, σε συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα ΠΑΡΟΝ διαβάζουμε: "Για το μείζον πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής που συνδυάζεται με την ανασφάλιστη εργασία 1.200.000 εργαζομένων, ο κ. Μαγγίνας αναφέρει πως στόχος είναι η πάταξη του φαινομένου, όμως θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική υποδομή που προϋποθέτει τον έλεγχο της κατάστασης. Μέχρι τότε, τονίζει ο υπουργός, θα ενταθούν οι έλεγχοι και μεικτά συνεργεία των υπηρεσιών φορολογικού ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών και των επιθεωρήσεων εργασίας του υπουργείου Απασχόλησης θα επιχειρούν τη διασταύρωση στοιχείων, ώστε να περιορίζονται όσο είναι δυνατό τόσο η φοροδιαφυγή όσο και η εισφοροδιαφυγή". Μάλιστα διαβάζουμε οτι το Υπουργείο μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ-ΑΕ) στοχεύει στη μείωση της εισφοροδιαφυγής (ανασφάλιστη εργασία) η οποία αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 42 δισ. ευρώ ετησίως. Αλλά πώς μπορεί να πείσει τον κόσμο για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, όταν πρώτος ο Υπουργός δεν πληρώνει τις εισφορές των εργατών του; Μάλιστα ήδη η ΓΣΕΕ έχει ετοιμάσει και το σύνθημα κατά του υπουργού: «Οταν ο Μαγγίνας ασφαλίσει τον Ινδό, τότε θα λυθεί και το Ασφαλιστικό».
Από την ιστοσελίδα του και σε προεκλογική του ομιλία, ο Υπουργός τόνιζε το πολιτικό του ήθος: "Από μάς ζητάνε μιά άλλη πολιτική. Μιά άλλη νοοτροπία, άλλα οράματα, άλλη πολιτική προοπτική". Αυτή η πολιτική βλέπουμε να εφαρμόζεται σήμερα! Και μην μου πεί κανένας οτι οι περισσότεροι το ίδιο κάνουν στα κτήματά τους και στα σπίτια τους. Κακώς, κάκιστα. Αλλά ο κ.Μαγγίνας είναι ο καθ'ύλην αρμόδιος Υπουργός, δεν είναι απλός πολίτης και δεν δικαιούται να δίνει τέτοιο παράδειγμα!
Πόση γαϊδουριά λοιπόν μπορεί να έχει κάποιος άνθρωπος, ώστε ύστερα από όλα αυτά να παραμένει ατάραχος στη θέση του και να θέλει να μας πείσει οτι λειτουργεί έντιμα, αμερόληπτα και επιθυμεί το καλύτερο για τους εργαζομένους; Αυτούς που τους ξεφτίλισε για να γλυτώσει μερικά ευρώ, ο καημένος και φτωχός βουλευτής; Πόσο πολιτικό παχύδερμο μπορεί να είναι αυτός που θέλει να λειτουργούν οι θεσμοί για τους άλλους, αλλά όταν πρόκειται για την θυγατέρα του να ισχύει ο νόμος του μέσου (πρόσφατη πρόσληψη στον ΟΤΕ εκτός ΑΣΕΠ), χωρίς να ντρέπεται ή να φοβάται οτι θα κατηγορηθεί για κατάχρηση της σημαίνουσας θέσης του; Να τον χαίρονται αυτοί που τον ψήφισαν για βουλευτή και κυρίως αυτός που τον έκανε υπουργό (και τον κρατάει ακόμα)!

Υ.Γ.Για το μέγα θέμα του ασφαλιστικού και την λύση του, δεν μπορώ να εκφέρω ολοκληρωμένη άποψη. Υπάρχουν άλλοι πιο καταρτισμένοι και ενημερωμένοι για να μας διαφωτίσουν. Πάντως χρειάζεται κυρίως κοινωνική και πολιτική συναίνεση, με καλή διάθεση, ουσιαστική συζήτηση και χωρίς προειλημμένες αποφάσεις. Και φυσικά όσοι οφείλουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία (όπως για παράδειγμα κανει το ίδιο το κράτος!) να τα επιστρέψουν άμεσα, ώστε τα ταμεία να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κατάλληλα και εποικοδομητικά (π.χ. επένδυση σε ομόλογα δημοσίου με σταθερό επιτόκιο και όχι βέβαια στα δομημένα!).

Update: 15/12/2007
Παραιτήθηκε ο Υπουργός Απασχόλησης, μετά και το τρίτο κρούσμα παρανομίας-παρατυπίας (είχε βγάλει άδεια αναψυκτηρίου με την οποία έχτισε την εξοχική του κατοικία!). Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό (ο οποίος στην ουσία την απαίτησε).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

backlink popularity seo sales backlinks back link building