Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Διαγραφή του Ανδρέα Καψαμπέλη από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ για 2 χρόνια (αλλά για άλλη υπόθεση παραβίασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας)

Πριν μερικές μέρες, ψάχνοντας στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ για να βρώ τις απόψεις της για το ασφαλιστικό, τράβηξε την προσοχή μου ένα κείμενο της 14/3/2008 με τίτλο "ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 1/2008 ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ". Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη. Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στις 28 Φεβρουαρίου 2008 είχε επιβεβαιώσει την πρωτόδικη ποινή της προσωρινής διαγραφής 2 ετών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, που είχε επιβάλλει σε ανύποπτη στιγμή το 2007 στους Νίκο Φελέκη και Ανδρέα Καψαμπέλη (του press-gr). Ακόμα και μετά την έφεση που αυτοί άσκησαν στην πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση, αυτή δεν άλλαξε. Δεν κατάφερα να βρώ την απόφαση 7/2007 του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου (δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ). Όπως και να έχει, πρόκειται για μία καταγγελία της δημοτικής παράταξης Αθηνών «Ανοιχτή Πόλη» κατά των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή», για καταπάτηση δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα (21/10/2006) με πλαστές ερωτήσεις και απαντήσεις, παραπλανητικούς τίτλους που δεν προκύπτουν από τις απαντήσεις του κυρίου Τσίπρα και αλλοίωση της αυθεντικής συνέντευξης, που πήρε άλλος συντάκτης, από τους δύο συγκεκριμένους δημοσιογράφους.
Το κείμενο της απόφασης είναι προσβάσιμο για όποιον θέλει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Η δε απόφαση αποτελεί κόλαφο για την δήθεν αντικειμενική δημοσιογραφία του κυρίου Καψαμπέλη. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΕΣΗΕΑ "η αυθαίρετη προσθήκη ερώτησης-απάντησης σε οποιαδήποτε συνέντευξη, συνιστά κατάφωρη παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και δημιουργεί έντονες αμφιβολίες για την αξιοπιστία της ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει με σαφήνεια ότι οι δυο εκκαλούμενοι συνάδελφοι από κοινού δρομολόγησαν και εφάρμοσαν αντίστοιχη παραβατική συμπεριφορά, που πέραν των άλλων ουσιαστικά εξέθεσε τον εγκαλούντα. Κίνητρό τους ήταν η εξαγωγή του πρωτοσέλιδου τίτλου της εφημερίδας με ανύπαρκτη δήλωση του συνεντευξιαζόμενου, χάριν εντυπώσεων και προφανώς με στόχο την αύξηση των πωλήσεων της εφημερίδας. Εκτός αυτού, οι εκκαλούμενοι...αρνήθηκαν να αφαιρέσουν την επίμαχη ερώτηση-απάντηση, παρά τις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» (και) πίεσαν αφόρητα τον συντάκτη της συνέντευξης να δεχθεί και να στηρίξει την προσθήκη και τον προαποφασισμένο τίτλο και επειδή αυτός αρνήθηκε να συνεργήσει, καταγγέλλοντας το γεγονός, τον απέλυσαν. Όταν ζητήθηκε από τους δύο εγκαλούμενους συναδέλφους να διορθώσουν τη συνέντευξη (αφαίρεση της επίμαχης ερώτησης και απάντησης) και να αλλάξει ο τίτλος, δεν έγινε καμία προσπάθεια με τη δικαιολογία ότι «η εφημερίδα τυπώνεται». Ο συνεντευξιαζόμενος εθίγη ηθικά και πολιτικά για να πουλήσει περισσότερα αντίτυπα η συγκεκριμένη εφημερίδα. Πέραν και ανεξαρτήτως αυτού, υπήρξε παραπληροφόρηση τού κοινού επί του θέματος".
Οι μάσκες έπεσαν και οι άθλιες πρακτικές αποκαλύπτονται. Ο πρότερος δημοσιογραφικός βίος του κυρίου Καψαμπέλη δεν είναι τόσο αθώος, όσο ο ίδιος προσπάθησε να μας πείσει. Το ενδιαφέρον είναι οτι δεν βρέθηκε ένας (1) δημοσιογράφος για να ενημερώσει την κοινή γνώμη, παρά δόθηκε απλόχερα η ευκαιρία στον κ.Καψαμπέλη να ωρύεται για το δικιο του και την αντικειμενική ενημέρωση που προσφέρει, χωρίς να χρησιμοποιηθεί ως αντίλογος το απλό επιχείρημα της διαγραφής του από την ΕΣΗΕΑ. Η πικρή εμπειρία του μετά την καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα τον οδήγησε στο διαδίκτυο, γιατί γνωρίζει βέβαια οτι ενώ η παραπληροφόρηση του κοινού τιμωρείται όταν πρόκειται για την έντυπη δημοσιογραφία, δεν τιμωρείται για την ηλεκτρονική, ακόμα και αν εκπορεύεται από τον ίδιο άνθρωπο, ειδικά όταν υπάρχει ανωνυμία. Δυστυχώς το διαδίκτυο δίνει το δικαίωμα για τέτοιες "δημοσιογραφικές" συμπεριφορές, χωρίς την δυνατότητα κολασμού από την ΕΣΗΕΑ. Απορώ γιατί οι απόφασεις, τόσο του Πρωτοβάθμιου όσο και του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ θάφτηκαν από τον ημερήσιο τύπο, αλλά και από το press-gr. Αυτήν την δημοσιογραφία θέλουμε;

Υ.Γ.Περίμενα μερικές μέρες για να δώ πόσοι θα ασχοληθούν με το σημαντικό αυτό θέμα (δεν διαγράφονται και κάθε μέρα δημοσιογράφοι από την ΕΣΗΕΑ, αν εξαιρέσει κανείς μπουμπούκια τύπου Τριανταφυλλόπουλου και Ευαγγελάτου), ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί τόση συζήτηση για το press-gr και τον κ.Α.Καψαμπέλη. Δυστυχώς ελάχιστοι θεώρησαν οτι έπρεπε να ενημερωθεί ο πολίτης για την απόφαση αυτή και πάντως καμμία εφημερίδα μεταξύ αυτών (Πρώτο Θέμα, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Τα Νέα, Ελεύθερος Τύπος, Έθνος, Αδέσμευτος Τύπος, Αυγή, Ριζοσπάστης, Εξπρές, Ναυτεμπορική, Ημερησία, Κέρδος, Το Ποντίκι), όπως διαπίστωσα από την αναζήτηση που έκανα μέσω διαδικτύου. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Παραθέτω τις (λίγες) ιστοσελίδες που το έκαναν θέμα:


Troktiko,
i-Reporter,
greekmedianews,
alero,
Lifo (αναφορά σε δύο μόνο γραμμές),
Λεξίδια για σημαντικές αιτίες.
Κεφαλλονίτικη αλιάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: