Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Στην Δημοκρατία μας κάποιοι είναι πιό ίσοι από τους άλλους (να τους χαιρόμαστε!)

Στη χώρα μας υπάρχουν ορισμένοι που έχουν σηκώσει τη σημαία της καταγγελίας,της ισονομίας και της υπεράσπισης των αδυνάτων, εργολαβικά. Μάλιστα φτάνουν να καταγγέλλουν και πολιτικά πρόσωπα με μόνη αιτιολογία οτι είναι γιοί των πατεράδων τους. Όταν όμως αυτά που καταγγέλλουν συμβαίνουν στο ίδιο τους το σπίτι, ζητάνε κατανόηση και κρύβονται. Αλλά υπάρχει και Νέμεσις.Ας πάρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Στις 16/1/2006 σημειώνεται ληστεία στο υποκατάστημα της Eθνικής Tράπεζας στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Iπποκράτους (Καθημερινή 17/01/2006) από τέσσερις ενόπλους, ενώ πέμπτος συνεργός τους έμεινε έξω από την τράπεζα. Oι δράστες, αφού ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων πελάτες, υπαλλήλους και τον φύλακα της τράπεζας, άδειασαν δύο ταμεία. Στη συνέχεια, βγήκαν από το υποκατάστημα και επιχείρησαν να απομακρυνθούν. O φύλακας άρχισε να τους καταδιώκει, οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον του, τον τραυμάτισαν και στη συνέχεια αφαίρεσαν το όπλο του.Oι δράστες κατευθύνθηκαν τρέχοντας προς την οδό Πανεπιστημίου. Oι ειδικοί φρουροί, που τους ακολουθούσαν, τους κάλεσαν εκ νέου να παραδοθούν. Aκολούθησε νέα ανταλλαγή πυροβολισμών, κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίσθηκε ο ένας εκ των δραστών. O τραυματίας δράστης ήταν ο 26χρονος Γιάννης Δημητράκης, που είχε προσαχθεί κατά το παρελθόν στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης και θεωρούνταν άτομο του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η ποινή του στο δικαστήριο: 35 χρόνια (25 με τον συμψηφισμό).
Στις 3/10/2007 σημειώνεται ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Γκύζη 34. Λίγο πριν τις 12 δυο άτομα που φορούσαν κουκούλες ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιών και μιας χειροβομβίδας υπαλλήλους και πελάτες και άρπαξαν περίπου 20.000 ευρώ από τα ταμεία. Στη συνέχεια απομακρύνθηκαν πεζοί, αλλά μετά από μαρτυρίες πολιτών συνελήφθη στη διασταύρωση των οδών Μπουκουβάλα και Ραγκαβή ένας 29χρονος (Καθημερινή 3/10/2007). Επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας δεν είχε εκδοθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ, ωστόσο πληροφορίες, προερχόμενες από αυτήν ανέφεραν ότι στον σάκο του νεαρού (23χρονου σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία) - που ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο - βρέθηκαν δύο πιστόλια, μία χειροβομβίδα, οι κουκούλες και χρήματα προερχόμενα από τη ληστεία.
Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Δύο ληστείες στις οποίες συμμετέχουν και συλλαμβάνονται άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε πλήρη στοιχεία του συλληφθέντος, με φωτογραφίες και βίντεος, στην δεύτερη περίπτωση η μόνη αναφορά είναι οτι πρόκειται για 23χρονο ή 29χρονο (ας συμφωνήσουν επιτέλους για την ηλικία του). Στη συνέχεια βέβαια αποκαλύπτεται οτι ο δεύτερος είναι τέκνο μεγάλου στελέχους του Συνασπισμού, αφού ο κύριος Αλαβάνος έσπευσε να κάνει σχετικές δηλώσεις στις οποίες ευχαριστεί το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ (όπα ο τσάμικος και η υπόκλιση!) που παρουσίασαν με σοβαρότητα το πρόβλημα (δηλαδή δεν είπαν το όνομα) και οτι δεν υπάρχει πολιτικά μια διάσταση οικογενειακής και συλλογικής ευθύνης για το κόμμα του (για το ΛΑΟΣ και τον Θ.Πλεύρη έχει ακούσει τίποτα;) (Καθημερινή 4/10/2007). Δεν πρέπει λοιπόν να μάθει ο κόσμος το όνομά του ατόμου που συνελήφθει; (εγώ το ξέρω αλλά δεν θα κάνω τη χάρη σε κανένα να το μεταδώσω). Αν εφαρμόζεται ο νόμος στην μία περίπτωση γιατί (επιλεκτικά) δεν εφαρμόζεται και στη δεύτερη; Αποδεικνύεται λοιπόν οτι υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι, από τη μία όσοι έχουν τα μέσα και τη δύναμη να κουκουλώνουν τις βρωμιές τους και να επιβάλλουν τη σιωπή (τι μου θυμίζει αυτό άραγε;) και από την άλλη άτομα, που δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, να διαπομπεύονται στα κανάλια. Κατά τα άλλα, οι κύριοι αυτοί υποκριτικά μιλάνε για ισονομία και για αλληλεγγύη (μάλλον στην αλληλεγγύη με τα ΜΜΕ και τους αντιεξουσιαστές αναφέρονται). Αποδεικνύεται στην πράξη η πραγματική νοοτροπία τους και η αντιδημοκρατικότητά τους, όταν θίγεται η υπόληψή τους. Αλλά έτσι είναι. Όταν έχεις μάθει να καταγγέλλεις και να στηλιτεύεις χωρίς όριο, έχεις ξεχάσει οτι μπορεί να βρεθείς κάποια στιγμή στην ίδια θέση.

Ακολουθούν πολλά υστερόγραφα:
Υ.Γ.1 Μετά τις διαρροές που έγιναν, η Καθημερινή αποκάλυψε και το όνομα και την προηγούμενη θεάρεστη δράση του μπουμπουκιού. Ουδεν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Σε αντιδιαστολή, νά πώς αντιμετώπισαν τα περισσότερα έντυπα ΜΜΕ το περιστατικό: Ελεύθερος Τύπος, Εθνος, in.gr, Τα Νεα, Απογευματινή, Αδέσμευτος Τύπος, Ελευθεροτυπία, City Press, και τέλος βέβαια η Αυγή.
Υ.Γ.2 Την ίδια "ευαισθησία" επιδεικνύουν οι δημοσιογράφοι και τα κανάλια, όταν έχουμε συλληφθέντα άτομα ή συγγενείς τους από το χώρο των πολιτικών, αστυνομικών, δικαστικών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και άλλων ευνοούμενων ομάδων (στην περίπτωση αυτή οι αστυνομικοί απωθούν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, προστατεύοντας με ρούχα ή οτι άλλο βρούν τον συλληφθέντα, κινούμενοι με μεγάλη ταχύτητα ή φεύγουν από άλλη εξοδο παραπλανώντας τα ΜΜΕ. Στην αντίθετη περίπτωση των κοινών θνητών, η διαπόμπευση είναι πλήρης με ονοματεπώνυμο και εικόνα σε slow motion ή όταν απαιτείται, και με χειροπέδες σε κοινή θέα).
Υ.Γ.3 Για την όποια σύνδεση του Συνασπισμού με το χώρο των αντιεξουσιαστών καλύτερα να μην κάνω σχόλιο.
Υ.Γ.4 Για τον "ύποπτο" ρόλο που κάποιοι θα μου προσάψουν, καλό είναι να διαβάσουν τα κείμενα μου των προεκλογικών ημερών, για να δούν ποιά στάση τήρησα.
Υ.Γ.5 Ξέρω οτι κάποιοι ως απάντηση, θα αρχίσουν να εκτοξεύουν ύβρεις, ειρωνεία και λάσπη. Θα τους το επιτρέψω, όπως έχω κάνει μέχρι τώρα, γιατί είναι ευχαρίστησή μου η πραγματική δημοκρατία.

2 σχόλια:

Cacofonix είπε...

Και για να καταλάβετε καλύτερα πως λειτουργούν όλοι αυτοί, αμέσως μετά είχαμ την είδηση ότι η κ Βατίδου κατέθεσε αγωγή κατά του συζύγου της για ξυλοδαρμό.
Άραγε εδώ δεν ίσχυσαν οι νόμοι; Τα προσωπικά δεδομένα; Δεν έπρεπε να προστατευθεί ο εν λόγω σύζυγος, όσο γραφικός κι αν είναι;

Παντελής Οικονόμου είπε...

Αγαπητέ Cacofonix,
συμφωνώ τόσο στο σχόλιό σου, όσο και στα τελευταία κείμενα του ιστολογίου σου (μου δίνεις αφορμή να διαβάσω και τα πολύ παλιότερά σου). Περίμενα να ολοκληρωθούν τα σχόλια για να απαντήσω ολοκληρωμένα. Παρ'ότι οι συνολικές επισκέψεις για το συγκεκριμένο κείμενο ήταν σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα, τα αρνητικά σχόλια απουσίασαν. Αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο!