Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Ένα ξαναζεσταμένο φαγητό

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η "οργάνωση" μιάς νέας συγκέντρωσης μέσω του διαδικτύου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Στην πρώτη ουσιαστικά σοβαρή προσπάθεια των bloggers που έγινε αμέσως μετά τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα, χειροκρότησα και εγώ μία πρωτοβουλία φρέσκια, πρωτότυπη και αυθόρμητη, ακηδεμόνευτη απο τις γνωστές δυνάμεις που καπελώνουν αυτές τις συγκεντρώσεις. Η σημερινή συγκέντρωση (29/8) μοιάζει με ξαναζεσταμένο φαγητό. Πάλι η ίδια αντίδραση στο ίδιο σημείο πιθανότατα από τους ίδιους ανθρώπους. Χάθηκε η πρωτοτυπία, αυτή που ανέδειξε την συγκεντρωση της Πάρνηθας ως ένα σημαντικό γεγονός του καλοκαιριού και πιθανώς να χαθεί κάποια στιγμή η μαζικότητα της συμμετοχής, αν συνεχίσουμε στο ίδιο περιθωριακό μοτίβο. Κινδυνεύει αυτή η ενέργεια, καλών όπως φαίνεται προθέσεων, να μετεξελιχθεί σε ένα θεσμό, μία ρουτίνα, που θα προκαλεί απλώς τη θυμηδία και θα γίνει γραφική. Η συχνότητα τέτοιων ενεργειών τις ακυρώνει στην πράξη. Φάνηκε από την συγκεντρωση για την Πάρνηθα, οτι υπάρχει κόσμος που ευαισθητοποιείται από όσα τον αφορούν και τον αγγίζουν, ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με το ήδη υποβαθμισμένο περιβάλλον του. Έδωσε αυτός ο κόσμος το στίγμα του και το μήνυμά του, που έγινε αντιληπτό πανελλαδικώς. Δεν χρειάζεται η επανάληψη, για το ίδιο μάλιστα θέμα, για να εμπεδωθεί το μήνυμα αυτό.
Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται με φειδώ και με διαφορετική έκφραση κάθε φορά, ώστε να έχουν επιτυχία. Άλλωστε τα ιστολόγια, με την επίδραση που ασκούν σε ένα ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων πολιτών, αποτέλεσαν την μαγιά για την επιτυχία της εκδήλωσης για την Πάρνηθα. Και θα εξακολουθήσουν, όσα είναι πραγματικά ανεξάρτητα και ακομμάτιστα, να διαμορφώνουν συνειδήσεις και θετικές εναλλακτικές απόψεις και θέσεις για την κοινωνία μας, χωρίς να χρειάζονται μαζικές συγκεντρώσεις για να το καταφέρουν.

Υ.Γ.Το κείμενο αυτό γράφτηκε με αφορμή το άρθρο του κ.Νικου Δήμου της 28/8/2007 "Γιατί δεν θα πάω στο Σύνταγμα" http://doncat.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: