Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

Οικολογία, περιβάλλον και προτεραιότητες

Καλησπέρα και πάλι.
Εκεί που περιμέναμε να δούμε την πολιτεία να ξυπνάει από τον λήθαργο της αδιαφορίας της για το περιβάλλον, ήρθαν τα άσχημα μαντάτα μαζεμένα. Δυστυχώς οι κυβερνώντες (και όχι μόνο οι σημερινοί) όχι απλώς δεν έχουν "πρώτη προτεραιότητα" (το ακούσαμε και αυτό, λες και υπάρχει και δεύτερη προτεραιότητα) το περιβάλλον, αλλά εξακολουθούν να μας κοροϊδεύουν.
Το πρώτο χτύπημα ήρθε από την ΔΕΗ και από τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. 3 ιδιωτικές εταιρείες και η ΔΕΗ, ήδη έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να επενδύσουν στο λιθάνθρακα, η δε ΔΕΗ σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας στο ήδη επιβαρυμένο περιβαλλοντικά Αλιβέρι της Εύβοιας. Διαβάζω στην εφημερίδα οτι η βιασύνη των ιδιωτών, αλλά και της ΔΕΗ, να επενδύσουν στις μονάδες καύσης λιθάνθρακα έχει κυρίως οικονομικά κίνητρα. Ο λιθάνθρακας έχει χαμηλό κόστος, αλλά το περιβαλλοντικό κόστος είναι πολύ υψηλό, αφού η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, άλλων αερίων και σωματιδίων είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με άλλα καύσιμα. Οταν έχει χυθεί τόσο μελάνι για την χρήση των φιλικών για το περιβάλλον μορφών ενέργειας, και όταν έχουμε χειροκροτήσει την απόφαση να ενισχυθούν με κίνητρα όσοι ιδιώτες θα εγκαθιστούσαν φωτοβολταϊκούς σταθμούς για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση.
Το δεύτερο χτύπημα ήρθε από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τον ορισμό του αρχηγού της Αγροφυλακής. Μάλιστα μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκλάβει κάποιος την εναλλακτική ονομασία που δόθηκε: Αστυνομία της Οικολογίας! Οριστικοποιήθηκε επίσης η τοποθέτηση των πρώτων 1000 αγροφυλάκων που αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους μετά τις 15 Αυγούστου. Ανεκπαίδευτοι και μεσήλικες πλέον οι περισσότεροι, θα επιφορτιστούν και με τη δασοπροστασία με περιπολίες! Διαπιστώνω μετα λύπης μου οτι δεν υπάρχει σοβαρότητα σ'αυτόν τον τόπο. Όταν υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό στην Πυροσβεστική (οι προσλήψεις τα τελευταία χρόνια δεν καλύπτουν ούτε τους μισούς από αυτούς που έφυγαν με συνταξιοδότηση), όταν δεν αγοράζονται νέα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, όταν δεν μονιμοποιείται το υπάρχον προσωπικό και δουλεύει για 8 μήνες το χρόνο και σε απάνθρωπες συνθήκες για 3-4 μήνες το καλοκαίρι, λες και δεν υπάρχει δουλειά γι'αυτούς τους ανθρώπους κατά τους χειμερινούς μήνες (η λέξη πρόληψη φαίνεται οτι στερείται ουσιαστικού νοήματος και αποτελεί μόνο σύνθημα για τα μπαλκόνια), τότε η ίδρυση της αγροφυλακής αποτελεί ύβρι για την νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη. Μάλλον χρειάζεται να χρυσοπληρώνουμε για την αποκατάσταση των ζημιών και για τα ξένα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, παρά να δώσουμε κάτι παραπάνω ώστε να είμαστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έτοιμοι μπροστά στην αναμενόμενη πρόκληση. Και μην ξεχνούμε οτι με την αλλαγή του κλίματος και την αύξηση της θερμοκρασίας, οι πυρκαγιές θα είναι πιο συχνό φαινόμενο στο μέλλον, και τότε δεν θα μας σώζουν ούτε οι αγροφύλακες ούτε οι επικλήσεις των θείων δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: