Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007

Τα φιδάκια της Παναγίας και άλλες διδακτικές ιστορίες

Καλησπέρα σας.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει απο τα ΜΜΕ μια άνευ προηγουμένου πλύση εγκεφάλου για τα πάσης φύσεως θαύματα που συμβαίνουν στις εκκλησίες μας. Το αποκορύφωμα υπήρξε ο γνωστός Βησσαρίων, το σώμα του οποίου όπως μας έλεγαν δεν έλιωνε αν και είχαν περάσει κάποια χρόνια από το θάνατό του. Δεν μπορώ να αμφισβητήσω τον εγκρατή και χριστιανικό του βίο, αφού δεν τον γνώρισα προσωπικά, δεν μπορώ όμως να μην τον λυπηθώ γιατί πάνω στο άψυχο σώμα του στήθηκε μια βιομηχανία παραγωγής ψεμάτων και χρημάτων. Με τις γνώσεις που έχω και με την συνδρομή του συνόλου των Ελλήνων ιατροδικαστών (πλήν λυπηρών εξαιρέσεων), έβγαλα το συμπέρασμα οτι ο καλός αυτός άνθρωπος βρέθηκε μετά τον θάνατό του σε ειδικές συνθήκες περιβάλλοντος που επέτρεψαν την μουμιοποίησή του και όταν εκτέθηκε πλέον σε προσκύνημα άρχισε πλέον η φυσική του φθορά (την οποία οι εκμεταλευτές του κατάλαβαν και προσπάθησαν να καλύψουν με μακιγιάρισμα ή και με τεχνάσματα). Το θέμα ξεφούσκωσε και θα ήταν χρήσιμο να διαπίστωνε κάποιος τι κατάσταση επικρατεί στο μοναστήρι αυτό σήμερα και αν μπορεί να δεί το σκήνωμα.
Ξεκινώ λοιπόν κατά αυτόν τον τρόπο λόγω της ημέρας (15 Αυγούστου) και καταθέτοντας την προσωπική μου εμπειρία από άλλο ένα "θαύμα¨: τα φιδάκια της Παναγίας σε εκκλησία χωριού της Κεφαλλονιάς, όπου βρέθηκα πρίν λίγες μέρες. Ομολογώ οτι βρέθηκα κατά τύχη αφού ο σκοπός της εκδρομής μου ήταν το καταπληκτικό ελατόδασος του Αίνου. Αφού όμως υπήρχε επαρκής ενημέρωση με ταμπέλες για τα φιδάκια (για τα οποία κάτι είχα ακούσει στο παρελθόν από τα τιμημένα μας ΜΜΕ) και δεν άλλαζα κατεύθυνση, αποφάσισα να τα δώ. Σε ένα χωριό σε αρκετό υψόμετρο και κοντά στην περιοχή που κάηκε από τις πρόσφατες πυρκαγιές, βρήκα μια μικρή εκκλησία με ανοικτή την κεντρική πόρτα και δύο κατοίκους της περιοχής αραγμένους στα σκαλάκια. Μέσα ήταν μόνο ο παπάς και μία κυρία η οποία προθυμοποιήθηκε να μας ενημερώσει για τα φιδάκια, 4 από τα οποία βρίσκονταν στα αντίστοιχα διαφανή κουτάκια τους σε κοινή θέα (την προηγούμενη μέρα μάθαμε οτι είχε βρεθεί μόνο ένα). Ειχα ακούσει οτι στο κεφάλι τους υπάρχει το σχήμα του σταυρού αλλά όσο και να έψαξα, όση φαντασία και να επιστράτευσα, σταυρό δεν είδα. Σύμφωνα με την εξιστόρηση της κυρίας, τα φιδάκια βγαίνουν τα βράδυα μόνο λίγες μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο κοντά σε μία κοντινή σπηλιά και οι κάτοικοι με τους φακούς τους τα βρίσκουν και τα πιάνουν, ενώ μετά την εορτή τα αφήνουν στην ίδια θέση που τα βρήκαν. Τα φιδάκια ήταν μικρά και δεν υπήρχε τίποτα ιδιαίτερο πάνω τους για να μου κάνει εντύπωση. Βλέποντας σήμερα την κοσμοσυρροή στην τηλεόραση, συνειδητοποίησα με μία δόση καχυποψίας οτι ένα χωριό στο πουθενά, που κανείς δεν θα ασχολούνταν μαζί του, αποτελεί πόλο έλξης "χριστιανικού τουρισμού" για κάποιες μέρες το χρόνο αφήνοντας αρκετά έσοδα στο παγκάρι.
Πρόσφατα γνωστός μου μου μετέφερε οτι για διάφορα "θαύματα" που συνέβαιναν στο Μεσαίωνα, διασώθηκαν γραπτές αναφορές μοναχών στα ίδια τους τα μοναστήρια, στις οποίες παραδέχονταν τις απάτες τους και τον τρόπο που τις διέπραταν. Ενώ άλλος γνωστός που βρέθηκε στην Πορτογαλία (όπου επικρατεί η καθολική εκκλησία), μου μίλησε για το "θαύμα" της Φάτιμα όπου το 1917 3 μικρά παιδιά είδαν μπροστά τους την Παναγία και η οποία τους εξήγησε πόσο ταραγμένος είναι ο Θεός με τις αμαρτίες των ανθρώπων και τους προέτρεψε σε μετάνοιες και πράξεις αυτοτιμωρίας. Το αποτέλεσμα είναι μια κωμόπολη 10.000 κατοίκων να ζεί σήμερα από την λαοθάλασσα των πιστών που την επισκέπτονται.
Με αυτήν την αναφορά, δεν θέλω να θίξω τη θρησκευτική πίστη κανενός. Άλλωστε καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει σε όποιο Θεό ή θρησκεία θέλει. Χρειάζεται όμως φιδάκια ή Βησσαρίωνες ή Φάτιμες για να εμπεδωθεί η πίστη του; Πιστεύει κανείς οτι ο οποιοσδήποτε Θεός θα προσπαθούσε να δηλώσει την παρουσία Του με χρωματιστές χάντρες για ιθαγενείς; Η πίστη είναι κάτι ανώτερο από όλα αυτά τα "θαύματα" που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα και που με τον πληθωρισμό τους αυτοαναιρούνται και αυτογελοιοποιούνται. Σε μια Ελλάδα που κινείται μπροστά στον 21ο αιώνα, τα συγκεκριμένα "θαύματα" σίγουρα μας πηγαίνουν αρκετά βήματα πίσω.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΛΑ.ΠΗΓΕΣ 2 ΜΕΡΕΣ Σ'ΕΝΑ ΝΗΣΙ,ΠΕΡΑΣΕΣ 2 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ.ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ ΕΧΩ ΔΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΥΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΥ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΒΛΑΚΑ,ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΦΙΔΑΚΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΑΧΤΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΕΤΩΝ?ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΛΑΚΑ ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ.ΖΩΟ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Οικονόμου,
Το ύφος και το ήθος του πρώτου σχολιαστή καταδεικνύει περίτρανα το πόσο η βλακεία κυριαρχεί στην κοινωνία μας και σε ποια άκρα μπορεί να σπρώξει τους εύπιστους αφελείς. Η δε εκμετάλλευση και αφαίμαξη της Ανθρωπότητας από το τέρας της θρησκείας δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας καλά κρατεί. Όργανο των χειρίστων παρασίτων τούτου του κόσμου, φριχτή πληγή και μεγάλη τροχοπέδη, υποκινητής σφαγών και τροφός της ανθρώπινης ανοησίας και του μίσους, η θρησκεία φέρνει τους ανθρώπους στο επίπεδο του δυστυχούς που σχολίασε πριν, με τρόπο που υποδηλώνει την παράλυση των διανοητικών του λειτουργιών από το "θείο" κουράρε. Νάστε καλά, η ανάγνωση κειμένων από σκεπτόμενους και ευγενείς ανθρώπους είναι πάντα μια ανάσα δροσιάς σε ένα κόσμο όπου οι ρασοφόροι σκοταδιστές κάθε φυράματος παίζουν ακόμα σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, κυρίως μέσω της οικονομικής δύναμης που μόνο με αισχρούς τρόπους απέκτησαν.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε μορφωμένος είμαι για να μπορώ να αναλύσω τα όσα κατα καιρούς συμβαίνουν ούτε παθιασμένος με την θρησκεία είμαι απλά πιστεύω ΣΤΟΝ Θεό και πιστεύω και στα θαύματα.Αγαπητέ κύριε Οικονόμου θα έπρεπε να είσαι λίγο πιο προσεχτικός στο ύφος και στα λόγια σου και να καταθέτεις τις απόψεις σου χωρίς να προσπαθείς να "κατευθύνεις" τους λοιπούς.Όσο για τον/ην κύριο/α που συμμερίζεται τις απόψεις του κυρίου Οικονόμου θα τον/ην συμβούλευα απλά να κόψει ή τουλάχιστον να ελλατώσει τα ναρκωτικά γιατί μάλλον η υγεία του/ης έχει ήδη φτάσει σε επικίνδυνη κατάσταση.Με σεβασμό Αργύρης.

Ανώνυμος είπε...

Ο Χριστός έκαμε θαύματα. Ανέστησε νεκρούς, γιάτρεψε αρρώστους. Όλα με ταπεινότητα, χωρίς να προκαλέσει και να κάνει επίδειξη της δύναμής του. Το ίδιο έπραξαν και οι Απόστολοι καθώς και κάποιοι Άγιοι. Ένα "θαύμα" με φίδια τι νόημα έχει; Ποιον σώζει και ποιον βοηθά; Αν δεν είναι κάποιου είδους απάτη ή φυσικού φαινομένου, τότε τι είναι; Κάνει ο Θεός επίδειξη, ό,τι δηλαδή, δεν έκαναν τα όργανά του στη γη;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί κύριε Οικονόμου δεν ασχολήστε με τον Βουδισμό;Με το Ισλάμ;Αλλά αν ασχόληθείτε με τον Αλλάχ θα σας πετσοκόψουν!Βρήκατε ΤΟΝ καλό Χριστούλη και τους Χριστιανούς που δεν σας ενοχλούν και τους βομβαρδίζετε με ένα σωρό ανοησίες.Με τον Αλλάχ να ασχοληθείτε αν έχετε κότσια κύριε Οικονόμου όχι με ΤΗΝ Παναγίτσα μας.Ακόμα και οι Τουρκαλάδες την σέβονται ΤΗΝ Παναγία.Εσείς τι είστε;

Ανώνυμος είπε...

Χθες επισκέφτηκα τις δύο εκκλησίες της Παναγίας με τα φιδάκια, στο Μαρκόπουλο και στα Αργίνια.

Άραγε υπάρχει κάποια αξιόπιστη μαρτυρία που να βεβαιώνει ότι το φαινόμενο αυτό (η εμφάνιση των φιδιών)ξεκίνησε μετά την ανέγερση των εκκλησιών της Παναγίας ή του μοναστηριού και ότι δεν είναι πολύ παλαιότερο;
Γιατί αν είναι παλαιότερο, πολύ απλά δεν γίνεται να εμφανίζονται "θαυματουργικά", προς τιμή της Παναγίας...

- Για το σταυρό στο κεφάλι των φιδιών θα συμφωνήσω με αυτό που έγραψε ο κ. Οικονόμου.

pappouanastashs είπε...

Όταν δεν πιστεύεις σε κάτι δεν ασχολείσε με αυτό. Εσύ γιατί χλευάζεις ότι δεν μπορείς να καταλάβεις; Μου θυμίζεις το γλοιώδες σκουλίκι που σηκώνει το κεφάλι του να βλασφημήσει τον δημιουργό του. Εάν ήσουν έξυπνος δεν θα άγγιζες τέτοια θέματα που καίνε, και θα κρατούσες πισινή όπως λέει και ο λαός μας. Φίλε μου ασχολήσου με τα συνηθισμένα σκουπίδια που μας βομβαρδίζετε καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης και μην προσβάλεις τα πιστεύω μας.

pappouanastashs είπε...

Ψαξε στο ιντερνετ και θα βρεις αρκετά βιντεάκια και άλλα αποδεικτικά στοιχεία.