Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Αντισταθείτε σταυρώνοντας αγνώστους υποψηφίους

Σε αντίθεση με την επαρχία, όπου υπάρχει μια πιο άμεση προσωπική σχέση με τους υποψηφίους βουλευτές, στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως στην Αθήνα με τις δεκάδες των υποψηφίων, αλλοιώνεται σε σοβαρό βαθμό η ουσία της πολιτικής ισονομίας και αξιοκρατίας. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο μετράει κυρίως η αναγνωρισιμότητα, η οποία με την σειρά της εξασφαλίζεται με την προβολή στα ΜΜΕ. Όσοι προβάλλονται στα ΜΜΕ, αποκτούν αναγνωρισιμότητα και η αναγνωρισιμότητα, τους εξασφαλίζει εκ νέου την προβολή στα ΜΜΕ.
Αυτοί που έχουν το πλεονέκτημα, είναι όσοι κατέχουν ή κατείχαν στο παρελθόν κυβερνητική θέση ή άλλη υψηλόβαθμη κρατική θέση ή οι πρωταγωνιστές των κομμάτων. Δεν χρειάζεται καν να μπουν στον κόπο να μοχθήσουν. Ξέρουν οτι θα φέρουν τα νούμερα της τηλεθέασης, ειδικά αν στο παρελθόν έχουν δώσει με περίεργες, εξωφρενικές ή προβοκατόρικες δηλώσεις ή συμπεριφορές τους, αφορμή για σχόλια. Όσο μεγαλύτερο ντόρο κάνουν, τόσο περισσότερο χαίρονται. Έχουν κατανοήσει το παιχνίδι της δημοσιότητας και το εκμεταλλεύονται κατάλληλα, γι'αυτό και βλέπουμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα στις θέσεις εξουσίας και στις κομματικές λίστες.
Άλλοι δεν χρειάζονται αξιώματα, απλώς προβάλλουν την οικογενειακή τους σχέση με τους προηγούμενους: γιοί, κόρες, ανήψια, γαμπροί, κουμπάροι (της μόδας, φορέθηκε πολύ φέτος). Η οικογενειοκρατία στο μεγαλείο της. Άλλωστε τα τελευταία 40 χρόνια (και εκτός της θλιβερης επταετίας), οι Έλληνες πολίτες εκλέγουν πρωθυπουργό Καραμανλη ή Παπανδρέου [με εξαίρεση τον Σημίτη (πώς ξέφυγε αυτός;) και τον Μητσοτάκη, ο οποίος όμως έχει δημιουργήσει έκτοτε την δική του οικογενειοκρατία στην πολιτική και στα ΜΜΕ].
Υπάρχουν και τα καινούργια φρούτα της πολιτικής: οι αναγνωρίσιμοι λόγω δραστηριότητας (κυρίως προβεβλημένης μέσω της TV). Ηθοποιοί που παίζουν σε σαπουνόπερες και σε κωμωδίες, λαϊκοί τραγουδιστές χαμηλού επιπέδου, αθλητές που εξαργυρώνουν τις παλιές επιτυχίες τους, δημοσιογράφοι και εκφωνητές με μόνο προσόν οτι γράφουν καλά στο γυαλί και είναι ευπαρουσίαστοι ή οτι εκμεταλλεύονται το δικτατορικό-καταγγελτικό ρόλο που έχουν αναλάβει στις εκπομπές τους, μοντέλα που αποφάσισαν να στραφούν στην πολιτική γιατί ποντάρουν στην ωραία εικόνα τους (και μόνο), μαϊντανοί της τηλεόρασης, που νομίζουν οτι επειδή μπορούν να σχολιάζουν πικρόχολα τα εσώψυχα του κάθε πικραμένου τηλεθεατή, μπορούν να αναλάβουν και σοβαρότερα πράγματα στη ζωή τους. Η κατάσταση επιδεινώνεται όσο περνάει ο καιρός, αφού η επίπτωση της "τηλεοπτικής δημοκρατίας" έχει γίνει πλέον καταλυτική.
Για όλους τους υπόλοιπους, η πόρτα είναι σχεδόν κλειστή. Όχι οτι δεν προσπαθούν και αυτοί. Η επιτυχία τους περνάει από την έκθεσή τους στο γυαλί και κάποιοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά για να γίνουν και εκείνοι αναγνωρίσιμοι στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Όσοι δεν ακολουθούν αυτόν τον δρόμο, προσπαθούν μέσω της προσωπικής επαφής με τον κόσμο να πείσουν για τις ικανότητές τους. Σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες όμως, όπως η Α' και η Β' Αθηνών, αυτό απαιτεί μία τιτάνια προσπάθεια, ειδικά σε αυτή τη λειψή προεκλογική περίοδο. Τα φυλλάδια δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον (και δεν ανοίγονται καν τις περισσότερες φορές) και τα μυνήματα με sms δεν έχουν νόημα, αν δεν σε ξέρει κανείς. Πολλές φορές πρόκειται για υποψηφίους αξιοπρεπείς, με αξιόλογη επαγγελματική δραστηριότητα, που περιμένουν απλώς μία ευκαιρία, η οποία δυστυχώς δεν θα έρθει ποτέ.
Ας κάνουμε λοιπόν μία ανατροπή, όλοι εμείς που βαρεθήκαμε να βλέπουμε τα γνωστά φθαρμένα πρόσωπα, επί δεκαετίες. Ανεξάρτητα από την επιλογή κόμματος που θα κάνουμε, ας στηρίξουμε αγνώστους στο ευρύ κοινό υποψηφίους, ειδικά αν έχουμε διαμορφώσει συγκεκριμένη θετική άποψη. Το ίδιο ισχύει όμως ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτούς. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία είναι απλή, ανέξοδη και ψυχοθεραπευτική: σταυρώνεις όσους υποψηφίους θέλεις (και μπορείς, με βάση το νόμο) με τον ίδιο τρόπο που παίζεις lotto. Παίζεις και κερδίζεις (την αξιοπρέπειά σου ως ψηφοφόρος και άνθρωπος και την ψυχική σου γαλήνη).

Υ.Γ. Ως τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής στις εκλογές, δεν θα μπορέσω καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας να απαντήσω σε σχόλια αναγνωστών.

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

ΟΧΙ ΛΕΥΚΑ,ΟΧΙ ΑΚΥΡΑ.ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ EXIT POLLS.