Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007

Η προσπάθεια απομυθοποίησης των bloggers (μέρος 2ο)

Το εγχείρημα του ΣΚΑΙ, φαίνεται οτι τελικά έπεισε κάποιους (bloggers;) να στείλουν τα δικά τους videos στην εκπομπή-παρωδία τηλεοπτικής δημοκρατίας της 6/9/07, στην οποία θα απευθύνουν ερωτήματα στον Δ.Αβραμόπουλο και την Α.Διαμαντοπούλου ή απλώς θα καταθέτουν απόψεις τους. Μέχρι τη στιγμή που γράφω το κείμενο, 22 videos έχουν ανεβεί στη αντίστοιχη ιστοσελίδα του YouTube (από 3 πριν 2 ημέρες). Αντίθετα η ΝΕΤ δεν κατόρθωσε να αυξήσει τη συμμετοχή (φτώχεια γενικώς, μολις 5 videos). Αρκετά με τη "διαφήμιση" που τους κάνω τζάμπα.
Φαίνεται οτι ο ΣΚΑΙ έχει μπεί στο νόημα και προσπαθεί τελευταίως να χειραγωγήσει και να πατρονάρει το χώρο των bloggers. Αρχικώς το έκανε καπελώνοντας τη συγκεντρωση της 29/8 για τις πυρκαγιές, αφού τη διαφήμισε (χρησιμοποιώντας και πονηρές μεθόδους) και τη μετέδωσε εν μέρει ραδιοφωνικώς απ'ότι έχω διαβάσει (για την τηλεοπτική μετάδοση δεν έχω στοιχεία). Τώρα κάνει την επόμενη κίνησή του, χρησιμοποιώντας τους απλούς πολίτες και τους bloggers, ως γλάστρες στο νέο "δημοκρατικό" εγχείρημά του με τους δυο (2) συγκεκριμένους πολιτικούς, ενισχύοντας το παιχνίδι του δικομματισμού και γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τα υπόλοιπα κόμματα, παρά την υποχρέωσή του να δώσει βήμα λόγου και σε αυτά. Άλλωστε τι θα πάθει; Θα έρθει το ΕΡΣ και θα του κάνει επίπληξη, για τη μη τήρηση της δεοντολογίας, κατόπιν εορτης (δηλαδή εκλογών). Σιγα τα ωά! Άντε να πέσει και κάποιο προστιματάκι (που δεν το βλέπω). Ο ΣΚΑΙ την δουλειά του θα την έχει κάνει. Θα έχει πετύχει:

1)Να συνδέσει το όνομά του και την κομματική του ταυτότητα (λέγε με ΝΔ) με την όποια ανεξαρτησία και αθωότητα των πολιτών που στέλνουν τα videos, χρησιμοποιώντας τους και προσπαθώντας να προβάλλει ένα αντικειμενικό προφίλ (που δεν έχει) και να κερδίσει θεαματικότητα.
2)Να απομυθοποιήσει τους bloggers, συνδέοντάς τους με το παιχνίδι των δύο μεγάλων κομμάτων και τελικά δυσφημίζοντάς τους. Τι θα σκεφτεί άραγε ο μέσος Έλληνας τηλεθεατής, βλέποντας τους bloggers να ενισχύουν μία διαστρεβλωμένη αντίληψη περί δικαίου, ίσων ευκαιριών και προβολής, αυτους δηλαδή που στη μεγάλη τους πλειοψηφία κατακρίνουν την φαυλότητα των δύο μεγάλων κομμάτων, να την στηρίζουν με τη συμμετοχή τους στην εκπομπή;
3)Να αποδυναμώσει την εικόνα των bloggers, μίας ανομοιογενούς κοινότητας μεν, που όμως έχει σήμα κατατεθέν την ανεξαρτησία και τη δυναμική της διαδικτυακής έκφρασης, στοιχεία που χάνονται μέσα από χλιαρά videos με θέματα-ερωτήματα χιλιοειπωμένα που δεν "πονάνε" το σύστημα, γιατί το σύστημα έχει λύσεις για όλα. Απαντώντας σε προηγούμενο μήνυμα του φίλου Νίκου για το πώς θα "τρομοκρατούνταν" οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι, του απάντησα οτι "μπορούν να ταραχθούν μόνο αν κάποιος απευθύνει σε αυτούς ερωτήσεις που 1.αφορούν προσωπικές τους ευθύνες και όχι του κόμματός τους, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, μια και έχουν ασκήσει εξουσία και 2.(οι ερωτήσεις) δεν θα είναι γνωστές σε αυτούς από πρίν (θα μπορούσε πχ το SYNC ή το YouTube να μην ανεβάζει τα videos, και να τα δώσει λίγη ώρα πριν την εκπομπή, αλογόκριτα, χωρίς την έγκριση του καναλιού)". Τότε θα βλέπαμε αντιδράσεις. Το σύστημα δεν επιτρέπει όμως αβεβαιότητες. Γιατί αλλιώς είναι να έχεις τα θέματα των προφορικών εξετάσεων στα χέρια σου προετοιμασμένος κατάλληλα και αλλιώς να τα ακούς μπροστά στον εξεταστή για πρώτη φορά live. Σε σχέση με το 1., οι ερωτήσεις μέχρι τώρα είναι γενικόλογες και αφορούν ευθύνες των δύο παρατάξεων και όχι των συγκεκριμένων καλεσμένων.
4)Να δώσει την ευκαιρία στα δύο μεγάλα κόμματα να προβληθούν και να γενικολογήσουν, με τις ευχές των bloggers, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα της παρέμβασης σε περίπτωση που δεν θα καλυφθούν από τις απαντήσεις των πολιτικών. Στην ουσία οι ερωτήσεις θα είναι ωραιότατες πάσες για τις γνωστές κενές περιεχομένου πολιτικές δηλώσεις, χωρίς να υπάρχει αντίλογος. Τα υπόλοιπα κόμματα βεβαίως θα είναι απόντα.
5)Να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της συμμετοχής του πολίτη. Έχει γίνει μόδα τα ΜΜΕ να δίνουν λιγο χρόνο παρουσίας σε απλούς πολίτες, ώστε να παραπλανήσουν και να καμουφλάρουν την απίστευτη χειραγώγηση του τηλεθεατή, την οποία κάνουν στον υπόλοιπο τηλεοπτικό χρόνο. Η πλύση εγκεφάλου γίνεται με επιστημονικό τρόπο πλέον.
6)Να ξεκινήσει καινούργια τηλεοπτική φάμπρικα, χρησιμοποιώντας "πολίτες" ως bloggers, αλλοιώνοντας την πραγματική, όπως θέλω να πιστεύω, εικόνα της μη συμμετοχής των bloggers στο πανυγηράκι αυτό. Μου κάνει εντύπωση οτι μόνο ένας από τους συμμετέχοντες παραπέμπει σε ιστολόγιο, ενώ οι υπόλοιποι αναφέρονται με το όνομά τους μόνο. Είναι πραγματικοί bloggers; Αν είναι και αποφάσισαν να εκτεθούν κατά αυτόν τον τρόπο, γιατί φοβούνται να δηλώσουν το ιστολόγιό τους; Μήπως, λέω μήπως, κάποια απο τα videos, είναι φτιαγμένα και από τον ίδιο το ΣΚΑΙ;

Από εδώ και πέρα, προβλέπω οτι η τηλεοπτική αυτή διαδικασία θα γίνει μόδα, όπως μόδα έχουν γίνει οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και οι γραφικές ακινητοποιήσεις. Αυτό θέλουμε; Να καταντήσουμε μόδα; (Για το θέμα των ΜΜΕ και των άθλιων μεθοδεύσεών τους, θα ασχοληθώ στο προσεχές μέλλον).
Για το τέλος, θα ήθελα να αναφέρω οτι θεωρώ όλους όσους έστειλαν videos, θύματα του ΣΚΑΙ, της ΝΕΤ και του συστήματος των ΜΜΕ, που το στηρίζουν εν αγνοία τους. Ζούμε σε μία τηλεοπτική δικτατορία. Ας μην την ενισχύουμε με τον τρόπο μας. Ας την αγνοήσουμε. Αυτό που μετράει είναι μόνο η ψήφος μας στις 16 Σεπτεμβρίου.

Υ.Γ.Τα θέματα που πραγματεύονται τα videos είναι: Μετανάστες, δασολόγιο, αρθρο 24, αυθαίρετα, πυρκαγιές-πρόληψη φυσικών καταστροφών-χρηματοδότηση τοπικής αυτοδιοίκησης, χρηματοδότηση επιστημονικής έρευνας, διαφθορά (αιτίες-ευθύνες-λύσεις), κομματικοποίηση-υποβάθμιση πανεπιστημίων, διαχωρισμός εκκλησιας-παιδείας, φορολόγηση εκκλησίας, εθελοντισμός και ενίσχυσή του από την πολιτεία, οικογενειοκρατία, αναξιοπιστία κομμάτων εξουσίας, πυρκαγιές και Ιόνια Οδός, οικογενειακό δίκαιο-αδικίες για διαζευμένους πατέρες, μόλυνση νερού στα Οινόφυτα, πρόταση μείωσης αποδοχών βουλευτών-υπουργών κατά 1000 ευρώ, TV αστέρες ως υποψήφιοι βουλευτές, δικαιώματα ομοφυλόφιλων, χαμηλή ποιότητα ζωής σε σχέση με το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: