Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Εκλογές 16/9/07: Χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία

Οι εκλογές της 16/9 αποτελούσαν ιστορική ευκαιρία για την πραγματική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Αυτή η ανατροπή προϋπέθετε την καταδίκη του δικομματισμού, την αδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων να αποκτήσουν αυτοδυναμία, την φθορά του πολιτικού κατεστημένου, την ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων (και κατ'εμέ ιδιαίτερα των εκτός Βουλής προοδευτικών σχηματισμών, ως νέα πολιτική πρόταση ή απλά ως ψήφος διαμαρτυρίας) και την πραγματική στροφή του εκλογικού σώματος σε προοδευτικές πολιτικές, που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος.
Μετά λύπης μου, και παρ'όλη την ευχάριστη ενίσχυση των κομμάτων της αριστεράς, διαπιστώνω πως αυτό δεν συνέβη. Χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία, έχοντας ως δεδομένο οτι από την μία πλευρά είχαμε την τραγική διακυβέρνηση της χώρας από έναν επικοινωνιακό αλλά ανίκανο πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση απλώς διαχειριστική, αναποτελεσματική και ζημιογόνα για τον τόπο και από την άλλη πλευρά την αξιωματική αντιπολίτευση, να μην έχει συνέλθει από την εκλογική της καταδίκη του 2004, με έναν αρχηγό ανεπαρκή ακόμα και για απλό βουλευτή και ένα πρόγραμμα αλλοπρόσαλο. Είχα την ελπίδα οτι ο Ελληνικός λαός θα συνειδητοποιούσε την ανεπάρκειά τους και θα άλλαζε το σκηνικό, αρχικώς με το να αρνηθεί στα δύο πρώτα κόμματα την αυτοδυναμία. Αυτό δεν συνέβη, αφού έστω και οριακά, η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία (152 βουλευτές), παρ'όλη την πτώση της (από 45,36 σε 41,85%). Ντρέπομαι κυριολεκτικά όταν συνειδητοποιώ οτι σχεδόν το 42% του εκλογικού σώματος επιθυμεί πάλι για κυβέρνηση, αυτό το συνοθύλευμα των γραφικών και επικίνδυνων πολιτικών. Ντρέπομαι γιατί ο δικομματισμός κατάφερε να σταθεί στο 80% (ΝΔ 41,85 + ΠΑΣΟΚ 38,1%), όταν έχει πιάσει πάτο σε πολιτικό επίπεδο. Ντρέπομαι γιατί οι ψηφοφόροι έδωσαν την ευκαιρία σε ένα ακροδεξιό και μισαλλόδοξο κόμμα, αυτό του ΛΑΟΣ, να μπεί στη Βουλή και με άνετο ποσοστό (3,8%). Ντρέπομαι γιατί η καθαρή δεξιά (και όχι του κεντρώου χώρου, όπως υποστήριζε) πολιτική της ΝΔ, που οδήγησε σε υποβάθμιση την καθημερινότητα του απλού πολίτη και σε πραγματική πολιτική και κοινωνική οπισθοδρόμηση την χώρα, είχε μόλις 3,5% πτώση από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, λογική φθορά (και λίγη είναι) από την άσκηση της εξουσίας, ενώ το σύνολο των δύο δεξιών κομμάτων συγκέντρωσε σχεδόν 45,65% (από 47,55% στις προηγούμενες εθνικές εκλογές).
Δεν μπορούμε να μιλάμε επομένως για αριστερή στροφή του εκλογικού σώματος. Το μόνο που συνέβη ήταν ένα δυσαρεστημένο κομματι της ΝΔ (περίπου 1,5%) να ψηφίσει ΛΑΟΣ (άρα να κινηθεί δεξιότερα), ένα κομμάτι κεντρώων ψηφοφόρων που στήριξαν την ΝΔ το 2004, αλλά δυσαρεστημένων από την πολιτική της, να την ξαναψηφίσουν ως λιγότερο κακή στα πλαίσια του δικομματικού διλήμματος, ένα άλλο κομμάτι τους (υπολογίζω γύρω στο 2%) να ψηφίσουν αριστερά ως διαμαρτυρία απογοητευμένοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα και ένα 2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2004 να κινηθούν προς τα δύο κόμματα της αριστεράς ως διαμαρτυρία για το κόμμα τους και τον αρχηγό τους ή ως επανένταξη στο φυσικό τους χώρο. Υπάρχουν και πολύ μικρές μετακινήσεις ψηφοφόρων προς και από όλα τα κόμματα, χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα. Απλά πράγματα.
Επιπλέον σημειολογικά, αναφέρω την πτώση του ΠΑΣΟΚ στα χειρότερα από το 1981 ποσοστά του, τα ποσοστά των 2 κομμάτων της αριστεράς που ανέβηκαν σημαντικά (από 9,2 στο 13,2%, δηλαδή το 2+2% στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως), ενώ ελαφρώς αυξήθηκαν τα ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων (από 2,6 στο 3%), τα άκυρα/λευκά (από 2,2 στο 2,67%) και η αποχή (από 23,5 σε 25,85%).
Αυτή ήταν η πρώτη προσέγγιση στα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2007 και αυτή ήταν η ετυμηγορία των Ελλήνων ψηφοφόρων. Απογοητευτικό και απαισιόδοξο για το μέλλον το αποτέλεσμα της ψήφου τους, αλλά δυστυχώς πρέπει να δεχτώ οτι ζώ ανάμεσά τους.

Υ.Γ. Ως τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από πρώτο χέρι οτι η δεξιά, της νοθείας και του τραμπουκισμού, είναι αμετανόητη και δεν αλλάζει όσα μεσαία κουστούμια και να φορέσει. Για όσα θλιβερά συνέβησαν στο εκλογικό τμήμα που βρισκόμουν, θα αναφερθώ με λεπτομερές κείμενο τις επόμενες μέρες.

4 σχόλια:

Anilikos είπε...

Με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως να διαβάσω τα επόμενα posts σου..

Παντελής Οικονόμου είπε...

Φίλε "anilikos",
μάλλον θα εννοείς όσα συνέβησαν στο εκλογικό τμήμα. Σκοπεύω να τα καταγράψω σε ένα post μέσα στην εβδομάδα, αφού ηρεμήσω και εγώ από την ένταση των ημερών.

Same old lie είπε...

Ποιός είναι αυτός ο περίφημος "μέσος ψηφοφόρος";
Τελικά η στερεότυπη φράση "κάθε λαός έχει την κυβέρνηση (και τα κόμματα και τους βουλευτές θα προσθέσω εγώ) που του αξίζουν" έχει κάτι να μας πει...

Παντελής Οικονόμου είπε...

Φίλε "same old lie",
συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.