Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Τι νομίζεις οτι καταφέρνεις ψηφίζοντας άκυρο;

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των προηγούμενων εθνικών εκλογών, τα άκυρα/λευκά συγκέντρωσαν ποσοστό 2,2% (166.667 ψήφοι). Το ποσοστό μοιράζονταν σε 123.713 άκυρα (1,63%) και 43.036 λευκά (0,57%).
Ποιές είναι οι προϋποθέσεις ώστε ένα ψηφοδέλτιο να κριθεί άκυρο; έχοντας οριστεί (για πρώτη φορά) τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής για τις προσεχείς εκλογές, ανακάλυψα την εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο εσωτερικών (Αριθ. Πρωτ.:46723) με πληροφορίες και οδηγίες για τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Π.Δ. 96/2007, ακυρότητα των ψηφοδελτίων συντρέχει:
1.Σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά (άρθρο 70 παρ.3 του Π.Δ 96/2007).
2.Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ.1 του Π.Δ 96/2007).
3.Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ.2 του Π.Δ 96/2007).
4.Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του (άρθρο 74 παρ.6 του Π.Δ 96/2007).
5.Σε περίπτωση που λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου (άρθρο 74 παρ.7 του Π.Δ 96/2007).
6.Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος. (άρθρο 75 παρ.4 του Π.Δ 96/2007).
Εκτός από την ακυρότητα των ανωτέρω άρθρων το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και στις ακόλουθες περιπτώσεις που ορίζονται περιορίστηκα
(ναι, έτσι είναι γραμμένο!) , δηλαδή εάν: α) εκτυπώθηκε σε χαρτί, που ολοφάνερα διαφέρει στο χρώμα απ' αυτό που χορηγήθηκε από το Δημόσιο ή με τυπογραφικά στοιχεία πρόδηλα διαφορετικά στο χρώμα απ' αυτά που γενικά χρησιμοποιήθηκαν, β) έχει σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 70, γ) δεν είναι ακριβώς σύμφωνα με τους όρους των παραγράφων 2-6 του άρθρου 72, δ) βρεθεί στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασμού, ε) χρησιμοποιηθεί σ' εκλογικό τμήμα άλλης εκλογικής περιφέρειας και όχι αυτής, που αναγράφεται πάνω σ' αυτό και στ) βρεθεί σε φάκελο, που δεν είναι σύμφωνο με τους όρους των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου 75 (άρθρο 76 του Π.Δ 96/2007).

Η εγκύκλιος αφήνει πολλά παράθυρα ώστε ένα ψηφοδέλτιο να κριθεί άκυρο. Ειδικά στις παραγράφους 2,3 και 4, η ερμηνεία επαφίεται στην αντίληψη των παρευρισκομένων της καταμέτρησης, οι οποίοι και ψηφίζουν για την εγκυρότητα ή μη, σε περίπτωση ένστασης. Με εντυπωσίασε το υψηλό νούμερο των άκυρων της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάλυσης των άκυρων, με ποιά αιτιολόγηση δηλαδή θεωρήθηκε κάποιο ψηφοδέλτιο άκυρο, ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, αν η άκυρη ψήφος ήταν συνειδητή επιλογή ή απλώς παρατυπία από αμέλεια.
Πιστεύω πάντως οτι ανάμεσα σε αυτούς τους 123.713 ψηφοφόρους, είναι αρκετοί αυτοί που εκφράζονται συνειδητά με το άκυρο. Ανακαλώ στη μνήμη μου, ψηφοδέλτια με φωτογραφίες, σκίτσα, ύβρεις, χιούμορ, ακόμα και αντικείμενα έχουν βρεθεί μέσα σε φάκελο. Το μόνο που επιτυγχάνουν, είναι στην καλύτερη περίπτωση να προκαλέσουν ένα χαμόγελο σε όσους παρευρίσκονται στην καταμέτρηση. Η άκυρη ψήφος στην συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί μία μορφή ανούσιας διαμαρτυρίας. Άρνηση, έκφραση αποδοκιμασίας και δήθεν τιμωρία. Όπως συμβαίνει όμως και με την αποχή, από την στιγμή που τα άκυρα δεν προσμετρώνται, έχουν απλώς μία συμβολική σημασία. Και σε αυτήν την περίπτωση, για το σύστημα, το άκυρο απλώς δεν υπάρχει, δεν υπολογίζεται. Όσοι το επιλέγουν, έχουν την εντύπωση ή την προσδοκία, οτι το μήνυμα του άκυρου θα φτάσει στους σωστούς αποδέκτες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ψευδαίσθηση. Κανενός δεν ιδρώνει το αυτί. Εδώ δεν υπολογίζουν τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων τους, θα υπολογίσουν ένα γραφικό άκυρο ψηφοδέλτιο;
Νομίζεις λοιπόν οτι καταφέρνεις κάτι ουσιαστικό ψηφίζοντας άκυρο;

Υ.Γ.Επειδή ζούμε σε πονηρούς καιρούς, συνιστώ σε όσους θα είναι μέλη εφορευτικής επιτροπής την ημέρα των εκλογών: τα μάτια τους δεκατέσσερα, ειδικά κατά την διαδικασία της καταμέτρησης. Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας Δ.Παξινός (ο οποίος υπ'όψην ανήκει στην συντηρητική παράταξη) και αρκετοι δικηγορικοί σύλλογοι, κατήγγειλαν εκατοντάδες παράνομους διορισμούς δικαστικών αντιπροσώπων, που έγιναν, εκτός κληρώσεως, από το Α' τμήμα του Αρείου Πάγου (μεταξύ αυτών διορίστηκαν αρκετά παιδιά ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών αλλά και δικαστικών υπαλλήλων). Εύγε στην ανεξάρτητη, αμερόληπτη και ακομμάτιστη δικαιοσύνη!

3 σχόλια:

η Τοξότισσα είπε...

Να με συμπαθάς, αλλά αν όλοι σύσσωμοι ψηφίσουμε άκυρο, τι νομίζεις πως θα γίνει?

Ναι, σωστά σφαλιάρα στο σύστημα και ξεκίνημα ουσιαστικών διαδικασιών κάθαρσης και θεμελίωσης μιας εκ βαθέων ουσιαστικής Δημοκρατίας.

Δεν είναι ανούσιο Καθόλου και δεν είναι το ίδιο μα το Λευκό. Το λευκό είναι και ανούσιο και πάει ξεκάθαρα υπέρ του πρώτου, άρα δεν μετρά καν σαν διαμαρτυρία...

Αυτά θεωρητικά, μιας και πρακτικά ούτως ή άλλως Δημοκρατία ΔΕΝ έχουμε...

Να είσαι καλά
Β.Χ.

ephee είπε...

Περί δικαστικών αντιπροσώπων:
Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν μόνο σε ένα σχολικό κτήριο 2 περιπτώσεις που εκλογικοί αντιπρόσωποι πήγαιναν και σε άλλο σχολείο να στήσουν το εκλογικό τμήμα;
Στη μία περίπτωση ο εκλογικός αντιπρόσωπος είχε να στήσει και το τμήμα της κόρης του σε άλλο σχολείο (και βιαζόταν να φύγει),
και στο άλλο, ήρθε ένα αντρόγυνο, έστησε, και μετά πήγαν να στήσουν και το τμήμα της συζύγου. Πόσο αξιοκρατικά και υπεύθυνα γίνονται αυτές οι επιλογές;
Άλλο ερώτημα. Για πόσα θύματα ψάχνουν όλοι αυτοί που τσεπώνουν τις αποζημιώσεις όταν έχουν την απαίτηση να βάζει ο δήμος υπάλληλο να τους μετακινήσει τα θρανία μην τυχόν και σκίσουν κανένα καλσόν;
Πόσο μάλλον όταν οι δημοτικός υπάλληλος δεν παίρνει εκλογικό επίδομα, αλλά ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα το πάρει επί δύο... λόγω δύο γύρων!

Ανώνυμος είπε...

το ιδιο ισχυει και με το λευκο ?