Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

Ο λύκος κι αν εγέρασε...

Η μέρα των εκλογών για μένα υπήρξε άκρως διδακτική. Διαπίστωσα από πρώτο χέρι οτι η δεξιά, της νοθείας και του τραμπουκισμού, είναι αμετανόητη και δεν αλλάζει όσα μεσαία κουστούμια και να φορέσει. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Μία εβδομάδα πριν την ημέρα των εκλογών, ειδοποιήθηκα εγγράφως από την εισαγγελία για να παρουσιαστώ ως τακτικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Το αποδέχτηκα και ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα και την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις εκλογές. Πρώτη φορά θα πήγαινα με αυτή την ιδιότητα και ήθελα να είμαι προετοιμασμένος κατάλληλα για όλη τη διαδικασία της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης.
Στις 6 το πρωί ήμουν στο εκλογικό τμήμα. Νύχτα ακόμα, βρήκα την αίθουσα σκοτεινή, άνοιξα το φώς και περίμενα. Μετά από μισή ώρα καταφθάνει η δικαστική αντιπρόσωπος με το φοιτητή γιό της που θα βοηθούσε ως γραμματέας. Από τα 4 τακτικά και τα 4 αναπληρωματικά μέλη, μόνο εγώ είχα παρουσιαστεί! Ως πολίτες ξεσηκώνουμε τον κόσμο, όταν πρόκειται να διαμαρτυρηθούμε για τα δικαιώματά μας, αλλά στις υποχρεώσεις μας γινόμαστε Λούηδες.
Αφού αποφασίσαμε οι τρεις μας να προσαρμόσουμε τη θέση των γραφείων και των θρανίων για να είναι λειτουργική, τοποθέτησα τα ψηφοδέλτια (σε θρανία στο βάθος της αίθουσας) κατά αλφαβητική σειρά (σημαντικό στοιχείο αυτό για την συνέχεια), ώστε να μην υπάρξει διαμαρτυρία για πριμοδότηση κάποιου κόμματος.
Λίγο πριν τις 7 το πρωί, εμφανίστηκαν δύο κομματικοί αντιπρόσωποι, δύο κυρίες μεταξύ 30 και 40 ετων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, με τις κομματικές κονκάρδες και ταυτότητες και προς τιμήν της, η δικαστική αντιπρόσωπος ζήτησε και από τις δύο να τις βγάλουν, για να μην υπάρξει επηρεασμός των ψηφοφόρων και διαμαρτυρία, κάτι που τελικά το δέχτηκαν.
Ξεκινάμε λοιπόν την ψηφοφορία οι 5, εγώ μαζί τον γιό της δικαστικής αντιπροσώπου, μπαίνοντας στην αίθουσα δεξιά, η δικαστική αντιπρόσωπος στη συνέχεια πίσω από την κάλπη, και οι δύο κυρίες στο βάθος στραμένες προς την είσοδο πίσω από τα ψηφοδέλτια, αλλά και πλάγια προς εμένα, κάτι που μου έδινε τη δυνατότητα να μπορώ να παρακολουθώ όλες τους τις κινήσεις. Στην αρχή, μη έχοντας και πολύ δουλειά αρχίσαμε να πακετάρουμε με την κυρίες του ΛΑΟΣ (ας την πούμε κυρία Λ) και της ΝΔ (ας την πούμε κυρία ΝΔ) τα ψηφοδέλτια, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν η προσέλευση θα ήταν μεγαλύτερη. Στην συνέχεια όμως αναγκάστηκα να παραμείνω στη θέση μου, όταν η ροή των ψηφοφόρων αυξήθηκε. Ανέλαβαν λοιπόν οι δύο κυρίες το πακετάρισμα των ψηφοδελτίων.
Αισθανόμουν άβολα, γιατί μία διαδικασία που αφορούσε την εφορευτική επιτροπή, την είχαν αναλάβει εκπρόσωποι κομμάτων, και μάλιστα της ευρύτερης δεξιάς παράταξης. Θα επιθυμούσα να υπήρχαν και εκπρόσωποι και άλλων κομμάτων, ως δικλειδα ασφαλείας. Οι άλλοι δύο δεν ενδιαφέρονταν καθόλου. Μάλιστα η δικαστική αντιπρόσωπος δεν θεώρησε οτι έπρεπε να γίνει κάτι προς αυτή τη κατεύθυνση, αναλογιζόμενη οτι δεν υπήρχαν άλλοι να μας βοηθήσουν. Αποφάσισα λοιπόν να παρακολουθώ, όσο μπορούσα, τις κυρίες αυτές. Εχοντας τοποθετήσει τα ψηφοδέλτια κατά αλφαβητική σειρά, και υπολογίζοντας και από το ύψος των πακέτων (κάθε κόμμα είχε στείλει διαφορετικό αριθμό ψηφοδελτίων), ήξερα τη θέση τους και μπορούσα να ελέγχω ακόμα και από ποιό κόμμα μάζευαν οι κυρίες αυτές τα ψηφοδέλτια. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά. Οι κυρίες ξεκινούσαν από το πρώτο κόμμα (ΑΣΚΕ) και μάζευαν κατά σειρά μέχρι το ΦΩΣ-ΑΛΗΘΕΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και το λευκό. Στην συνέχεια όμως παρατήρησα κάποιες φορές το εξής φαινόμενο: η κυρία ΝΔ άρχισε να μαζεύει κανονικά τα ψηφοδέλτια από το άλφα, αλλά σταματούσε στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυρία Λ ξεκινούσε από το τέλος και έφτανε μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ (που ήταν το επόμενο κόμμα αλφαβητικά). Μετά η μία συμπλήρωνε το πακέτο της με το πακέτο της άλλης. Το αποτέλεσμα ήταν να παραλείπονται τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που συνέβαινε. Γυρίζω στη δικαστική αντιπρόσωπο και της λέω: "Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, ώστε να μην πακετάρουν τα ψηφοδέλτια κομματικοί αντιπρόσωποι;" (μεγάλο λαθος μου, έπρεπε εκείνη τη στιγμή να καταγγείλω τη παρανομία, φοβήθηκα οτι θα μέναμε μόνοι μας για τη συνέχεια της διαδικασίας και ήθελα να με βγάλει από τη δύσκολη θέση η ίδια η δικαστική αντιπρόσωπος, με κάποια ενέργειά της). Το μόνο που μου απάντησε ήταν οτι μόλις πριν λίγο είχε δηλώσει παρόν ένα άλλο μέλος της εφορευτικής επιτροπής, αλλά λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος ζητούσε να αποχωρήσει. Βρέθηκα σε δύσκολη θέση και συμφώνησα. Άλλωστε σκέφτηκα οτι κάποια στιγμή θα αποκαλυπτόταν η παρανομία από μόνη της.
Συνέχισα να παρακολουθώ όσο μπορούσα. Όταν γύριζα το κεφάλι μου προς τις κυρίες, τα πάντα κυλούσαν ομαλά, όταν όμως γύριζα το κεφάλι αλλού, κάνοντας δήθεν κάτι άλλο και κοιτούσα με την ακρη του ματιού μου, διαπίστωνα οτι η κομπίνα συνεχιζόταν. Κάποια στιγμή γύρω στις 11, αποχώρησε η κυρία ΝΔ, αφήνοντας ένα νεαρό στη θέση της και δηλώνοντας οτι θα γυρίσει στις 5 το απόγευμα. Η κομπίνα όμως συνεχίστηκε από την κυρία Λ. Αυτή μάζευε τα ψηφοδέλτια από τη αρχή, αλλά "ξεχνούσε" του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, παρακάμπτοντάς τα. Περίμενα τη στιγμή της έκρηξης. Ήξερα οτι γενικά οι ψηφοφόροι που προσέρχονται πρώτοι, και ιδίως μετά την εκκλησία, ανήκουν στη συντηρητική παράταξη, ενώ στη συνέχεια και ιδίως μετά τις 12, αρχίζει η μεγάλη προσέλευση που είναι και ανάμεικτη ως προς την πολιτική τοποθέτηση. Έτσι και έγινε. Γύρω στις 12, έξαλλος βγαίνει από το παραβάν ψηφοφόρος και με οργή φωνάζει: "Θέλω να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ και δεν βρίσκω ψηφοδέλτιο, ενώ λείπει και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει." Αρχικώς η δικαστική αντιπρόσωπος προσπάθησε να τον ηρεμήσει και στη συνέχεια η κυρία Λ, δήλωσε οτι κάποιο λάθος θα είχε γίνει. Αυτή η δήλωση ήταν που ξεχείλησε το ποτήρι. Σηκώθηκα από τη θέση μου και κατήγγειλα τις κυρίες ΝΔ και Λ, για εσκεμμένη δολιοφθορά. Η κυρία Λ που ήταν παρούσα, θίχτηκε φωνάζοντας: "Δεν σας το επιτρέπω, πώς τολμάτε!" μου είπε. "Αφού σας είδα με τα ίδια μου τα μάτια", απάντησα. "Και γιατί δεν το καταγγείλατε τότε;" συνέχισε. "Κακώς δεν το έκανα, αλλά έμεσα ενημέρωσα την δικαστική αντιπρόσωπο οτι δεν είναι δεοντολογικό να συγκεντρώνουν τα ψηφοδέλτια εκπρόσωποι κομμάτων και μάλιστα εκπρόσωποι ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου", απάντησα και η δικαστική αντιπρόσωπος το επιβεβαίωσε. "Είσαι κομματικός εγκάθετος του ΠΑΣΟΚ" απάντησε αναιδέστατα. "Δεν ντρέπεστε; Μιλάτε εσείς που παρευρίσκεστε ως κομματικοί αντιπρόσωποι; Εγώ λειτουργώ ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής, είμαι υπεύθυνος για τα ψηφοδέλτια και εφόσον έχουμε παρατυπία από δική σας ενέργεια, θα μπορούσα να ζητήσω να σας πετάξουν έξω. Άλλωστε δεν έχετε καμμία αρμοδιότητα. Δεν θα ξαναμιλήσετε και δεν θα ξαναασχοληθείτε με τα ψηφοδέλτια", ήταν η απάντησή μου μέσα σε μία γενική ένταση, που κράτησε περίπου 10-15 λεπτά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έξω από την αίθουσα και μία μικρή ουρά ψηφοφόρων, που άρχισαν να διαμαρτύρονται με το δίκιο τους. Με παρέμβαση της δικαστικής αντιπροσώπου, έληξε το θέμα και πλησιάζοντας σε μένα μου είπε χαμηλόφωνα: "Μην κάνεις ένσταση, γιατί θα κάνει και εκείνη και δεν θα τελειώσουμε ούτε στη μία το πρωί". Συμφώνησα να πέσουν οι τόνοι. Με διευκόλυνε το γεγονός οτι ελάχιστα λεπτά πριν το συμβάν, εμφανίστηκε καθυστερημένα ένα αναπληρωματικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής, που δεν περίμενε οτι θα αναλάμβανε αμέσως καθήκοντα και άρχισε μόνος του πλέον να πακετάρει τα ψηφοδέλτια. Η κυρία Λ είχε λουφάξει στη θέση της.Η διαδικασία συνεχίστηκε πλέον ομαλά, αφού είχα πλέον εμπιστοσύνη στο καινούργιο μέλος. Η κυρία Λ απλώς τον κοιτούσε.
Κατά τις 5 το απόγευμα, εμφανίστηκε η κυρία ΝΔ, ανύποπτη για όσα είχαν προηγηθεί. Η κυρία Λ της έκανε νόημα και βγήκαν και οι δύο από την αίθουσα να συζητήσουν. Γύρισα στη δικαστική αντιπρόσωπο και της σχολίασα: "Βγήκαν οι φιλενάδες να τα πούνε". Ουσιαστικά μέχρι τις 6 και μισή επικρατούσε μία περίεργη ηρεμία. Μέχρις ότου κάποια στιγμή σηκώθηκε η κυρία ΝΔ, μπήκε στο άδειο παραβάν, κάτι μετακίνησε ή πέταξε, και μας έκανε με ειρωνικο ύφος παρατηρήσεις, το περιεχόμενό των οποίων δεν άκουσα καλά και δεν το κατάλαβα. Γυρίζει σε μένα η δικαστική αντιπρόσωπος και μου κάνει νόημα να μην αντιδράσω και οτι θα την έβαζε στη θέση της. Ξεκίνησε λοιπόν με ηρεμία λέγοντάς της οτι δεν είχε δικαίωμα να μπαίνει στο παραβάν και να παρεμβαίνει κατά αυτόν τον τρόπο στη διαδικασία και της ανέφερε το μεσημεριανό συμβάν, στο οποίο η κυρία ΝΔ είχε συμμετοχή. Εκείνη αντέδρασε με έντονο τρόπο (παρ'ότι είχε λερωμένη τη φωλιά της, ήθελε να βγεί και από πάνω), οπότε και εγώ της απάντησα οτι θα έπρεπε να ντρέπεται, γιατί τις είχα δεί να συνεννοούνται για την κομπίνα με τα ψηφοδέλτια.
Η κυρία ΝΔ σηκώνεται από τη θέση της και έρχεται αγριεμένη ακριβώς μπροστά μου, με εμένα καθισμένο στην καρέκλα μου. "Θα σου δείξω εγώ, θα δεις τι θα πάθεις" είπε, απειλώντας με με λύσσα, προκαλώντας με ίσως να τη βρίσω ή να την χτυπήσω. "Δηλαδή τι θα μου κάνετε; τί θα μου κάνετε;" απαντάω (στον πληθυντικό) και αφού σηκώθηκα από τη θέση μου. "Τώρα θα δεις τι θα σου κάνω" μου φωνάζει ξανά σε απόσταση αναπνοής. "Τίποτα δεν μπορείτε να μου κάνετε. Το ξέρετε οτι ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής, έχω το δικαίωμα να ζητήσω να σας πετάξουν έξω; έχετε λερωμένη τη φωλιά σας, γι'αυτό καθήστε στη θέση σας και μη ξαναμιλήσετε" απάντησα. Μπαίνει στη μέση η δικαστική αντιπρόσωπος και μετά από λίγη ώρα η ένταση σταματάει.Η κυρία ΝΔ γύρισε στη θέση της και μετά βγήκε έξω μιλώντας στο κινητό, για να πάρει οδηγίες από τον επικεφαλής του κόμματος στο κτήριο, έναν τύπο που μπαινόβγαινε με την άνεσή του στις αίθουσες, ως γενικός δερβέναγας, για να τσεκάρει τις διαδικασίες. Βγήκα και εγώ έξω από την αίθουσα λίγο πριν τις 7 (αφού η ροή είχε ελαχιστοποιηθεί) και γυρίζοντας στην αίθουσα, με πιάνει η κυρία ΝΔ από το χέρι μπροστά στην πόρτα και με ένα ψεύτικο χαμόγελο, μου ζήτησε να το κουβεντιάσουμε. Τι υποκρισία! Τη σιχάθηκα! Φαίνεται οτι της συνέστησαν να με μαλακώσει, ώστε να της επιτρέψω να παρευρίσκεται κατά την διαλογή και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Της τράβηξα το χέρι και της δήλωσα οτι δεν έχω να πώ τίποτα μαζί της.
Όσα ακολούθησαν, δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε ομαλά, χωρίς ενστάσεις, με παρούσες τις κυρίες ΝΔ και Λ καθώς και μία εκπρόσωπο του ΚΚΕ. Φεύγοντας η κυρία ΝΔ (μετά την καταμέτρηση των σταυρών της ΝΔ) ζήτησε από όλους, όσα συνέβησαν να μείνουν "περασμένα και ξεχασμένα". Δεν μπήκα στον κόπο να της απαντήσω. Άλλωστε οι τέσσερις που μείναμε στο τέλος, είχαμε βγάλει τα συμπεράσματά μας για το τι είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής. Ευχαρίστησα τους υπόλοιπους τρεις για την άψογη συνεργασία που είχαμε και έφυγα, κουρασμένος από την ένταση της ημέρας.
Αυτό δυστυχώς είναι το πρόσωπο της δεξιάς παράταξης (ΝΔ και ΛΑΟΣ) εν έτη 2007, η δεξιά της νοθείας και του τραμπουκισμού, για όσους νομίζουν οτι οι άνθρωποι αλλάζουν. Και το λυπηρότερο είναι οτι αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν νέοι σε ηλικία και μάλιστα γυναίκες. Αυτά για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι.

Υ.Γ. Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές του κειμένου, αλλά μόνο έτσι θα μπορούσα να αποτυπώσω όσα έζησα την ημέρα των εκλογών.

10 σχόλια:

BLUE_DRAGON είπε...

Οφείλω να ξεκαθαρίσω οτι είμαι οπαδός του ΛΑ.Ο.Σ. και ήμουν και εγώ εκλογικός αντιπρόσωπος. Το πρόβλημα δεν ήταν οι αντιπρόσωποι αλλά τα μέλη της εφορευτικής που δεν προσήλθαν.Αν ήμουν στη θέση της δικαστικού θα προτιμούσα να καθυστερεί η διαδικασία χωρίς να βάλω τους αντιπροσώπους των κομμάτων να κάνουν την εφορευτική.Παράλληλα θα ενημέρωνα για την απουσία μελών της εφορευτικής.Η κομματική σου εμπάθεια δεν έχει τέλος.

Παντελής Οικονόμου είπε...

Προς blue_dragon,
... και στη κορφή κανέλλα. Για το ίδιο το συμβάν κουβέντα δε λές, παρά ασχολείσαι με τα διαδικαστικά. Για το αν είμαι κομματικά εμπαθής, αρκεί να διαβάσεις τα προηγούμενα κείμενά μου (που δεν τα έχεις διαβάσει) και θα καταλάβαινες. Τα σχόλια σου θα τα αφήσω, γιατί επιβεβαιώνεις τις απόψεις μου.

Anilikos είπε...

Ναι, μη ασχολούμενος κι εγώ με τον Δράκοντα, θα πω ότι οι "δράκοντες" που περιέγραψες, δεν θα είχαν το ίδιο τέλος αν ήμουν εγώ στην εφορευτική, καθότι θα είχαν πεταχτεί άμεσα από την αίθουσα.. Ίσως γιατί δεν είμαι αρκετά ψύχραιμος.
Ευχαριστώ που μοιράστηκες την εμπειρία σου. Ίσως ανοίξουν τα μάτια κάποιων. Άλλοι, είναι απίθανο αν θα τ'ανοίξουν..

Παντελής Οικονόμου είπε...

Φίλε "anilikos",
έχεις δίκιο, έπρεπε να τις πετάξω έξω από την στιγμή που τις κατάλαβα. Νομίζω οτι μετά την πρώτη εμπειρία που είχα στην εφορευτική επιτροπή, η ψηφοφορία θα έβγαινε (με λίγο ζόρι βέβαια) και με τρία μόνο άτομα. Εύχομαι τελικά το κείμενο αυτό να έχει την ανταπόκριση που του αξίζει.

Anilikos είπε...

Αγαπητέ, πολύ πιθανόν να τις άφηνα κι εγώ έτσι όπως έκανες κι εσύ. Αλλά στο σημείο που θα ερχόταν μπροστά μου η αχλάδω(:Ρ) και θα μου σήκωνε και τον τόνο, είχε φύγει σουταριδόν απ' το παράθυρο :)

BLUE_DRAGON είπε...

Δηλαδή μόνο οι δεξιοί κάνουν καλπονοθείες?Έλεος πια.Aν ήταν ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ θα ήταν μία χαρά όλα.Το λάθος ήταν της δικαστικού.Η εκλογές είναι σοβαρή διαδικασία και ορίζεται επ ακριβώς με εγκύκλιο.Τα θέλατε και τα πάθατε, τα μέλη της εφορευτικής που δεν προσέρχονται διώκονται απο το νόμο.Θεωρίες περι "κακιάς δεξιάς" δεν πιάνουν τόπο.

Παντελής Οικονόμου είπε...

Προς blue_dragon,
δεν θα είχα πρόβλημα να καταδικάσω οποιαδήποτε ενέργεια από όπου κι αν προερχόταν. Το λάθος στη διαδικασία ανήκε στη δικαστική αντιπρόσωπο, αλλά η παρατυπία και η απαράδεκτη συμπεριφορά αφορούσε τις δύο κομματικές εκπροσώπους. Λες "Τα θέλαμε και τα πάθαμε". Νομίζεις οτι ήθελα να τραβήξω το λούκι μόνος μου; Είμαι μήπως υπεύθυνος που δεν εμφανίστηκαν οι υπόλοιποι; Μπορούσα να υποκαταστήσω τη δουλειά της δικαστικής αντιπροσώπου; Ξέρεις πολύ καλά οτι δεν υπάρχουν ουσιαστικές κυρώσεις για αυτούς που δεν προσέρχονται. Τα περισσότερα τμήματα είχαν ένα ή δύο μέλη εφορευτικής επιτροπής. Η απάντηση που πήρα ήταν :έλα μωρέ τώρα ποιός θα κυνηγήσει αυτούς που δεν προσήλθαν; Για την θεωρία περί κακιάς δεξιάς, θα σου πώ οτι ήθελα να πιστέψω οτι οι πρακτικές του παρελθόντος είχαν εκλείψει. Δυστυχώς είχα άδικο, τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση και αυτήν περιγράφω. Δεν υποστηρίζω οτι είναι γενικευμένο φαινόμενο, αλλά σε ορισμένους ανθρώπους η νοοτροπία δεν αλλάζει. Προτιμώ γενικά να μιλάω με πολιτικούς όρους και το αν "η δεξιά είναι κακή", θα αποδειχτεί ή όχι από την διακυβέρνησή της και όχι από τα απλά μέλη της. Ίδωμεν.

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Ενα βημα μπροστα ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ...ΝΟΘΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΡΙΩΝ . ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΑΛΑΜΒΑΝΟΥ ΟΜΩΣ ΑΝΕΒΗΚΕ . ΑΔΕΛΔΕ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΜΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΙ ΦΕΝΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ . ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΑΚΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΟΚΤΩ ΣΙΜΙΤΙΚΑ Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΔΕΞΙΑ ΕΛΙΩΣΕ .ΒΡΕΣΤΕ ΚΑΤΙΑΛΛΟ .

Παντελής Οικονόμου είπε...

Προς ανώνυμο,
δεν ξέρω τι συμβαίνει αλλού και δεν μπορώ να μιλήσω με υποθέσεις. Παραθέτω απλώς την προσωπική μου εμπειρία. Ούτως ή άλλως θα έγραφα για όσα συνέβησαν την Κυριακή των εκλογών, αλλά δεν φανταζόμουνα οτι θα έβλεπα "δημοκρατικούς" πολίτες να προβαίνουν σε τέτοιες παρατυπίες. Δεν με απασχολεί αν χάθηκαν ψήφοι για κάποιο κόμμα (άλλωστε έχω δηλώσει μέσω των κειμένων μου τι θα ψήφιζα στις εκλογές και πάντως όχι ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), με όμως προβληματίζει η αλήστου μνήμης πρακτική. Περί "κακιάς δεξιάς", έχω απαντήσει στον blue_dragon.

Ανώνυμος είπε...

Εκπληχτικό!
-Δεν θα μπορούσε ο εισαγγελέας να στείλει περισσότερες προσκλήσεις;
πχ αντί για δέκα σε είκοσι άτομα.Μ'αυτό τον τρόπο θα είχατε στα σίγουρα τα πρόσωπα που χρειαζόσασταν.
-Πιθανώς αλλοιωμένο εκλογικό αποτέλεσμα.Υποθέτω θα υπήρχαν άτομα που δεν τόλμησαν να ζητήσουν
τα εκλείποντα ψηφοδέλντια και θα αρκέστηκαν απλώς σ'αυτά που υπήρχαν!
-Πως είναι δυνατόν να μην υπήρχε κανένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης;
-Τίποτα δεν αλλάζει στην Ελλάδα;
Στην κεντρική Ευρώπη ψηφίζουμε ηλεκτρονικώς εδώ και 15 χρόνια!

Υπερμίκης