Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Μία περίεργη πρόσκληση προς τους bloggers

Πριν λίγες μέρες ο Ε.Βενιζέλος απηύθυνε πρόσκληση προς τους bloggers σε μία ανοικτή συζήτηση εφ'όλης της ύλης σε φυσικό χώρο στην Αθήνα (και ίσως και στη Θεσσαλονίκη), πιθανώς μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Στο ιστολόγιό του και στο ίδιο κείμενο περιγράφει επίσης και το κλασικό τρόπο επικοινωνίας σε καθημερινή βάση, με απαντήσεις στα πλαίσια του ιστολογίου σε ερωτήσεις που θα γίνονται από τους αναγνώστες. Η διαδικασία αυτή νομίζω οτι καλύπτει απόλυτα όποιον θέλει να θέσει τα δικά του ερωτήματα, επομένως δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο για να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση. Τι περισσότερο θα εξυπηρετήσει, πέραν του όποιου επικοινωνιακού παιχνιδιού και μιας ακόμα προσπάθειας ομαδοποίησης των bloggers;
Έχω ξαναγράψει οτι η μικρή ή μεγάλη δύναμη των ιστολογίων έγκειται: α) στη δύναμη, το περιεχόμενο και την πρωτοτυπία της γραφής, β) στην προσωπικότητα και την αυτονομία του γράφοντος, γ) στην χωρίς μεσολαβητές μεταφορά πληροφοριών και ιδεών στον αναγνώστη δ) στην ανωνυμία του blogger και τέλος ε) στην ολοένα και αυξανόμενη διείσδυση του διαδικτύου (και των ιστολογίων) σε ένα κοινό που αρχίζει να εγκαταλείπει (με αργό ρυθμό) τα υπόλοιπα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης. Το πρώτο είναι απαραίτητο συσταστικό, ανεξάρτητα του ύφους που διακρίνει κάθε ιστολόγιο. Το δεύτερο, στενά συνυφασμένο με το πρώτο, χαρακτηρίζει μία σταθερή πορεία με καθαρό στίγμα. Το τρίτο, αποτελεί στοιχείο ανεξαρτησίας και αμεσότητας, χωρίς λογοκρισία. Το τέταρτο, αν και αμφιλεγόμενο, αφήνει στον αναγνώστη να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του και να δημιουργηθεί μία μυστικιστική σχέση εκατέρωθεν. Το πέμπτο, και πιο σημαντικό, δίνει τη δυνατότητα μιας ευρύτερης δημοσιοποίησης με πολλούς αποδέκτες, αλλά και σε πολλούς το δικαίωμα να ορέγονται ένα φθηνό και άκρως αποτελεσματικό τρόπο χειραγώγησης ενός κοινού, χωρίς κανόνες δεοντολογίας και μηχανισμούς αυτορύθμισης. Ας επικεντρωθούμε στα δύο τελευταία.
Η ανωνυμία είναι χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των bloggers. Τα περισσότερα ιστολόγια δίνουν ελάχιστες πληροφορίες για τους συγγραφείς τους. Το ιστολόγιό μου, δεν το γνωρίζει κανείς από το περιβάλλον μου και όποιοι το επισκέπτονται, το κάνουν για το περιεχόμενό του μόνο. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει κόσμος που να γνωρίζει την αληθινή ταυτότητα των bloggers, αλλωστε ο πυρήνας των αναγνωστών είναι συνήθως γνωστοί και φίλοι. Υπάρχουν και επώνυμα ιστολόγια, συγγραφέων, δημοσιογράφων, πολιτικών, διανοούμενων και απλών πολιτών που θέλουν να δηλώσουν τις απόψεις τους με το ονοματεπώνυμό τους, συνηθισμένοι σε αυτή την πρακτική, κάτι που είναι απόλυτα θεμιτό. Η ανωνυμία όμως διαθέτει άλλη δυναμική και γι'αυτό κάποιοι έχουν ξεκινήσει προσπάθεια να την ακυρώσουν μέσα από δημόσιες συζητήσεις, videos σε debate, εμφανίσεις στην τηλεόραση και άλλα τινά, και να αποκαλύψουν αυτούς που γράφουν κρυμμένοι πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τους. Ποντάρουν στην ματαιοδοξία κάποιων bloggers, που ξεκινώντας ερασιτεχνικά μία προσωπική δραστηριότητα, αντιλαμβάνονται οτι έφτασαν στα όρια της ευρύτερης δημοσιότητας και δεν ξέρουν πώς να την χειριστούν. Παρεμπιπτόντως, ούτε και εγώ θα μπορούσα εύκολα να απαντήσω στο υποθετικό αυτό σενάριο.
Από την άλλη πλευρά, η χειραγώγηση του νέου μέσου, αποτελεί το τελευταίο εφεύρημα των επικοινωνιολόγων, κάτι που αποδείχθηκε σε ένα βαθμό με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών. Όποιος έχει αντιληφθεί, οτι το παιχνίδι της επικοινωνίας, παίζεται πλέον και στο διαδίκτυο, προσπαθεί με όποιον τρόπο μπορεί, να το ελέγξει και να το στρέψει με συγκεκριμένες κινήσεις υπέρ του. Το ζήτημα είναι αν αυτές οι κινήσεις είναι επωφελείς ή επιζήμιες, ειλικρινείς ή ιδιοτελείς, ουσιαστικές ή επιφανειακές και για ποιούς, και σε ποιό βαθμό ακολουθούν και ανταποκρίνονται οι bloggers, ως άτομα και όχι ως ομάδα.
Γνωρίζω, παρακολουθώντας το τελευταίο καιρό το διαδίκτυο, οτι υπάρχει ένας αριθμός ιστολογίων που έχουν εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου κακοηθέστατη προσωπική επίθεση με απαράδεκτες φασιστικές μεθόδους, εναντίον του Ε.Βενιζέλου. Είναι γνωστές οι επιδιώξεις τους. Αρκεί να ανατρεξεις στα παλιότερα κείμενά τους και στις διατυπωμένες πεποιθήσεις τους, για να το διαπιστώσεις. Αναγνωρίζω οτι ο ίδιος ο κύριος Βενιζέλος, αιφνιδιάστηκε, προσπαθεί να αμυνθεί, να αλλάξει την "εικόνα" που έχει διαμορφωθεί για αυτόν και να συνδιαλλαγεί με τους bloggers. Θεωρώ όμως οτι δεν έχει να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό μέσα από οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση μαζί τους. Ας το κάνει με απλούς πολίτες αν το επιθυμεί. Μην χρησιμοποιεί και εκείνος αμφιλεγόμενες (τουλάχιστον) πρακτικές.

6 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Εγω θα ηθελα να ειμαι εκει...Ετσι για να δω και απο κοντα το ποσο σαπιοι ειναι...

e-Lawyer είπε...

Δεν θίγεται η ανωνυμία από το να πάμε και να πούμε τις απόψεις μας. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι επί τόπου να αποκαλύψουμε πιο μπλογκ έχουμε, ούτε θα μας έχουν φορέσει περιβραχιόνια. Αναρωτιέμαι αν οι μπλογκερς που θα πάνε εκεί θα σταματήσουν να θεωρούνται μπλόγκερς την επόμενη ημέρα.

fabulator είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις!

Νομίζω ότι στην μπλογκόσφαιρα έχει γίνει πολύ κακό για το τίποτα σχετικά με τη συζήτηση.
Το να είσαι μπλόγκερ κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν αποτελεί ιδιότητα. Είναι για τους περισσότερους ένα χόμπι και τίποτα περισσότερο. Τώρα, γιατί ο Βενιζέλος προτίμησε να απομονώσει ένα κομμάτι πολιτών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο χόμπι και θέλει ξεχωριστή συνάντηση μαζίτους, είναι δικό του θέμα.

Πάντως εγώ, που εκτος από το μπλογκ, παίζω καθημερινά και σκάκι, θα προτιμήσω να πάω όταν ο Μπένυ καλέσει τους σκακιστές...

Παντελής Οικονόμου είπε...

Φίλε "πρέζα tv",
έχεις χρόνο, προλαβαίνεις.

Φίλε "e-lawyer",
Δεν γνωρίζω κάτω από ποιές συνθήκες θα γίνει η συνάντηση, δεν ξέρω αν θα πάρει δημοσιότητα η όλη εκδήλωση, δεν θέλω να με γνωρίζει κανείς ούτε κατ'όψη. Προτιμώ την οθόνη του υπολογιστή μου.

Φίλε "fabulator",
για το σκάκι είμαι και εγώ μέσα.

giannaros_g είπε...

πολύ σοβαρή ανάλυση, την οποία και υιοθετώ. Στο μόνο που διαφωνώ είναι που αφήνεις να εννοηθεί ότι η πολεμική στο Βενιζέλο από bloggers είναι καθοδηγούμενη. Και εγώ τον κράζω, τον απεχθάνομαι, αλλά πίστεψέ με δεν έχω κανενός είδους προτροπή ή καθοδήγηση..

Παντελής Οικονόμου είπε...

Φίλε "γνωστός-άγνωστος",
έχεις δίκιο, δεν το διευκρίνησα. Οι καθοδηγούμενοι αποτελούν την μειοψηφία.