Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007

Η προσπάθεια απομυθοποίησης των bloggers

Με τον πηθικισμό που μας διακρίνει, αποφασίσαμε ως γνήσια δυτική δημοκρατία να ακολουθήσουμε τις επιταγές της μόδας. Όπως διαβάζω, κινούμενα στα πρότυπα του CNN (χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας των ΗΠΑ) δύο τηλεοπτικά κανάλια, το ΣΚΑΙ και η ΝΕΤ (συμπτωματικώς υποστηρίζοντα την συντηρητική παράταξη, αφού η ΝΕΤ είναι το προπαγανδιστικό κανάλι της εκάστοτε κυβέρνησης) σε συνεργασία με το SYNC και το YouTube, δίνουν την δυνατότητα (sic) στους απλούς πολίτες και στους bloggers, μέσω videos, να απευθύνουν ερωτήματα στους υποψήφιους πολιτικούς που θα εμφανιστούν στις εκπομπές των καναλιών αυτών.
Για να δικαιολογήσω την απάτη και την πονηριά του εγχειρήματος, θα δώσω τα παρακάτω στοιχεία, σε σχέση με το εγχείρημα της ΝΕΤ, παραθέτοντας αποσπάσματα απο το http://www.nylon.gr/?p=1233 και το http://e07.sync.gr/videos/ και θα σχολιάσω:
1."Τα videos θα προβληθούν στην εκπομπή της ΝΕΤ (με τον Κωνσταντίνο Ζούλα) της 10ης Σεπτεμβρίου με καλεσμένους τη Μαρία Δαμανάκη και το Γεράσιμο Γιακουμάτο, ενώ αν είναι αρκετά θα προβληθούν και στην επόμενη εκπομπή της 12ης Σεπτεμβρίου 2007 με καλεσμένους το Βύρωνα Πολύδωρα και το Μίμη Ανδρουλάκη". Στημένη δηλαδή εκπομπή με εκπροσώπους μόνο των δύο μεγάλων κομμάτων. ΑΙΣΧΟΣ! Οι bloggers θα παίξουν το παιχνίδι του δικομματισμού, αυτό που στην συντριπτική πλειοψηφία τους απορρίπτουν.
2."Στην εκπομπή θα προβάλλονται videos με ερωτήσεις των Ελλήνων bloggers τα οποία θα απαντούν ζωντανά υποψήφιοι βουλευτές την ώρα της εκπομπής". Έχει δηλαδή σημασία αν οι υποψήφιοι βουλευτές θα απαντούν σε ζωντανή ή μαγνητοσκοπημένη μετάδοση, όταν μπορούν άνετα να τα δουν μεσω της ιστοσελίδας http://e07.sync.gr/videos/ και να προετοιμαστουν κατάλληλα;
3."Δύο bloggers μας έχουν στείλει ήδη τα δικά τους videos". Μέχρι την ώρα που γράφω το κείμενο οι bloggers είναι 4. Τα videos περιλαμβάνουν κλασικές ερωτήσεις που κάθε πρωτόβγαλτος δημοσιογράφος θα έθετε, όπως αν στοιχειοθετείται πραγματικός εθνικός λόγος για την προκήρυξη των εκλογων, ή ποιά πιθανά λάθη έχει κάνει ο αρχηγός του κόμματος του υποψηφίου (ως αυτοκριτική), ή περί του αρθρου 24, ενώ μία ερώτηση αφορά τις οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Διαβάζω οτι οι bloggers "μπορούν να βάλουν το δάχτυλο στην πληγή. Μπορούν να αναδείξουν θέματα που χάνονται στην αφάνεια, να “στριμώξουν” με το δικό τους τρόπο, και να δημιουργήσουν τη δική τους ατζέντα στην προεκλογική κουβέντα". Ύστερα από αυτά τα videos, ομολογώ οτι οι υποψήφιοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα έχουν τρομοκρατηθεί και στριμωχτεί αφάνταστα! Πρόκειται για πρωτότυπες ερωτήσεις που κανείς δεν έχει ξαναθέσει στην Ελληνική τηλεόραση!
4."Δώστε τη βασική πληροφορία - για εσάς, και το μπλογκ σας.Δεν είναι όμως υποχρεωτικό." Η δύναμη των bloggers πηγάζει από την ανωνυμία τους. 'Οσοι επιθυμούν να μετεξελιχθούν σε "δημοσιογράφους" ή θα ήθελαν να είναι δημοσιογράφοι, ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό ως μελλοντικοί μαϊντανοί στις εκπομπές "κοινωνικής κριτικής", αλλιώς ας σπουδάσουν δημοσιογραφία να τους φύγει το μαράζι. Όσο για τις βασικές πληροφορίες που ζητούνται, αλλά δεν απαιτούνται (sic), μου θυμίζει ανακριτικό γραφείο.
Για το εγχείρημα του ΣΚΑΙ και του YouTube (με συντονιστές τους: Αλέξη Παπαχελά, Τάσο Τέλλογλου, Σία Κοσιώνη, Σοφία Παπαϊωάννου, Ηλία Σιακαντάρη), τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά. Μόνο 3 videos (το ένα ίδιο με της ΝΕΤ) και τα θέματα 1.Η ακαδημαΪκη ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ (θέμα πανελλαδικού ενδιαφέροντος) και 2.Πώς αισθάνεστε για τις φωτιές; (πολύ καλά ευχαριστώ!). Αντίστοιχα με το πρώτο σχόλιο που έκανα, αντιγράφω απο την ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ http://www.skai.gr/master_story_tv.php?id=57945 :"Το πρώτο ντιμπέιτ θα μεταδοθεί την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου στις 22:15 με προσκεκλημένους τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου". Πάλι ο δικομματισμός! Πάλι η διαφήμιση των γνωστών φθαρμένων πολιτικών των δύο μεγάλων κομμάτων.
Υπάρχει η ψευδαίσθηση οτι ο πολίτης δήθεν υπολογίζεται από το σύστημα της τηλεοπτικής δημοκρατίας. Αντίθετα ο πολίτης και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο blogger, χρησιμοποιείται από το σύστημα, παίζοντας τα πονηρά παιχνίδια της εξουσίας εν αγνοία του. Αν τελικά οι bloggers πέσουν στη παγίδα και συμμετάσχουν στα εγχειρήματα αυτά, θα είναι μία ήττα της ανεξαρτησίας τους σε σχέση με την εξουσία και η τελική απομυθοποίησή τους.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε, θα ήθελα να σχολιάσω μόνο το #3:

Μπορείς να στείλεις τη δική σου ερώτηση για να δείξεις πως θα μπορούσαν να τρομοκρατηθούν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού.

Διαφορετικά, είσαι τουλάχιστον άδικος (για να μην κάτι παραπάνω) για τον τρόπο που κρίνεις αυτούς που είχαν το θάρρος να στείλουν το δικό τους ερώτημα...

Παντελής Οικονόμου είπε...

Φίλε Νίκο, οι (συγκεκριμένοι)6 εκπρόσωποι του δικομματισμού μπορούν να ταραχθούν μόνο αν κάποιος απευθύνει σε αυτούς ερωτήσεις που 1.αφορούν προσωπικές τους ευθύνες και όχι του κόμματός τους, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, μια και έχουν ασκήσει εξουσία 2.δεν θα είναι γνωστές σε αυτούς από πρίν (θα μπορούσε πχ το SYNC να μην ανεβάζει τα videos, και να τα δώσει λίγη ώρα πριν την εκπομπή, αλογόκριτα, χωρίς την έγκριση του καναλιού).
Θα έβλεπες τι πανικός και τι γέλιο θα έπεφτε. Αλλά δεν είμαι αιθεροβάμων και γνωρίζω τους κανόνες του τηλεοπτικού παιχνιδιού. Εδώ πριν κάποιο καιρό σε Αμερικάνικο κανάλι έγινε της τρελής, επειδή φάνηκε (κατά λάθος;) μέρος του στήθους γνωστής τραγουδίστριας και από τότε κάθε ζωντανό πρόγραμμα στις ΗΠΑ μεταδίδεται με 15 λεπτά καθυστερηση για να αποφύγουν το "κακό", πιστεύεις οτι είναι δυνατόν να επιτρέψει το σύστημα τέτοια αβεβαιότητα; Τώρα όλα είναι "καθαρά" και εκ των προτέρων προβλέψιμα. Για αυτό το λόγο θεωρώ οτι το παιχνίδι είναι στημένο και κανείς δεν πρέπει να το ενισχύσει με τη συμμετοχή του.
Αν η απάντησή μου δεν σε κάλυψε, θα ήθελα το σχόλιό σου.

Ανώνυμος είπε...

Η άποψή μου είναι ότι ανάγκη "αιφνιδιασμού" έχει μόνο κάποιος που έχει ασθενή επιχειρήματα.

Αν η ερώτηση είναι καίρια και σωστά διατυπωμένη, μπορεί να εκθέσει κάποιον ακόμη και αν είναι προετοιμασμένος.

Αν με την ερώτησή σου μπορείς να αναδείξεις με σωστό τρόπο τις ευθύνες κάποιου προσώπου, τότε αυτός το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πει "άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε". Και ο κόσμος μπορεί να κρίνει.

Θεωρώ πολύ αδύνατο το επιχείρημά σου περί αιφνιδιασμού.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό να παρευρίσκονται στην εκπομπή και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων αλλά να μην έχουν επιβεβαιωθεί τα ονόματά τους, γιαυτό μας δώσανε τους συγκεκριμένους μέχρι τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, είμαι σίγουρος ότι στη ΝΕΤ θα παρουσιαστούν όλα τα κόμματα έτσι ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος. Όχι επειδή το θέλουν αυτοί, αλλά επειδή είναι αδύνατο να κάνουν διαφορετικά.

Παντελής Οικονόμου είπε...

Αγαπητέ Νίκο, έχω τις ενστάσεις μου για το αν θα παρεβρίσκονται και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Αν ήταν έτσι γιατί η ΝΕΤ και ο ΣΚΑΙ δεν ανέφεραν τα ονόματά τους; Μακάρι να κάνω λάθος.
Όσο για το ασθενές του επιχειρήματος του αιφνιδιασμού, έχεις δίκιο στο ότι παίζει σημαντικότερο ρόλο η ουσία του ερωτήματος, με τον αιφνιδιασμό όμως αυτό δεν αναιρείται αλλά ενισχύεται. Είναι σαν να δίνεις προφορικές εξετάσεις στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Το ίδιο είναι αν γνωρίζεις εκ των προτέρων τα θέματα και το ίδιο αν δεν τα γνωρίζεις, με δεδομένο οτι έχεις μελετήσει και στις δυό περιπτώσεις; Διάβαζα πρόσφατα οτι οι θεατές προσέχουν σε μικρό βαθμό τις απόψεις του ομιλητή και σε μεγαλύτερο την εικόνα του. Θα ήθελα να δώ και την γλώσσα του σώματος, τι θα πεί και τι θα κρύψει. Θα επανέλθω επι του θέματος, με καινούργιο κείμενο, τονίζοντας άλλες του διαστάσεις.
Σε ευχαριστώ για τις σκέψεις σου.